Dit jaar bestaat Tiwos 100 jaar. 100 jaar waarin veel veranderd is in Tilburg. In het wonen en in de buurten. Op deze pagina belichten we de wijken trouwlaan, uitvindersbuurt en zeeheldenbuurt. Jennifer woont met haar zoontje Remi bijna 2 jaar in de van Heemskerckstraat in de Trouwlaan en Uitvindersbuurt.

Selecteer uw wijk

Dankbaar voor het leven

Jennifer Achan, geboren in 1993

Jennifer woont met haar zoontje Remi bijna 2 jaar in de van Heemskerckstraat in de Trouwlaan en Uitvindersbuurt. “In mijn moederland Sudan was en is het niet veilig. Dat is de reden dat ik met mijn familie in Nederland terecht ben gekomen. Er zijn grote verschillen tussen het leven in Afrika en Nederland. In Afrika leven mensen zonder dak boven hun hoofd. Hier heb ik een goed leven. Ik heb een huis, eten en mooie kleding. Ik voel me hier veilig en ben dankbaar dat ik Nederland ben.”

Nederlandse cultuur
“De Nederlandse cultuur is wel heel anders. Ik ben aan het leren hoe de mensen hier leven. Sommige dingen zijn wel moeilijk, maar ik probeer me aan te passen. Bijvoorbeeld als iemand bij mij op bezoek komt en ik heb eten en drinken, dan hoeft die persoon dat niet aan te nemen. En als ik bij iemand anders kom en ik drink of eet daar niet, vind ik dat ook goed en respecteer ik dat.”

Buurman
“Mijn buurman staat altijd voor mij klaar. Als ik iets nodig heb, kan ik altijd naar hem toe en hij helpt me graag. Als Remi de buurman ziet roept hij gelijk “Opa, opa!” Dan geeft de buurman hem een knuffel en een koekje. Ik vind het bijzonder dat hij zo’n goed hart heeft, dat vind ik echt heel mooi. Het is meer dan een vriendschap, hij is meer familie. Hij zorgt ervoor dat ik me hier thuis voel.”

Buiten spelen
“Ik vind het belangrijk voor kinderen, niet alleen voor mijn eigen kind, dat ze buiten kunnen spelen. Ze moeten kunnen bewegen, want ze hebben veel energie. Deze wijk is goed voor kinderen. Het is hier fijn omdat de ouders zien wat de kinderen aan het doen zijn. De mensen zitten soms buiten, ze houden het in de gaten. Dat vind ik belangrijk. Remi kan hier voetballen met zijn vrienden, schommelen, hij kan echt veel dingen doen.”

School
“Remi is 4 jaar en gaat naar basisschool de Triangel. Remi zit vol met energie, hij is een vriendelijk en vrolijk kind. Ik vind school belangrijk en vind het fijn dat er hier een goede school is. Hij kan hier veel dingen leren en leert mij ook dingen. Bijvoorbeeld als ik een woord verkeerd zeg, zegt hij hoe het wel moet. Hij heeft mijn moeder Nederlands geleerd, nu kan ze goed Nederlands. Ik hoop dat hij later succesvol zal worden in het leven. Hij is mijn alles.”

Dankbaar
“Als ik op straat loop en ik zie iemand lopen dan laat ik gelijk mijn glimlach zien en zeg ik gedag. Als die persoon dan niets terugzegt geeft me dat geen goed gevoel. Maar als ik een glimlach geef en die persoon groet mij terug voel ik me gelijk echt blij. Dan kom ik thuis en voel ik me goed en veilig. Ik wens dat iedereen goed samen kan leven. Dat ik goed in contact kan komen met de mensen die hier al langer wonen. Dat je anderen helpt die misschien eenzaam zijn. Dat ik iemand een goed gevoel kan geven. We moeten echt dankbaar zijn voor het leven. Ik kan het niet genoeg zeggen. Ik ben heel dankbaar. Dat ik nog leef en dat ik in een Nederland ben.”

Foto: Bart van Hattem

Lees verder

Oerle

Rond 1500 was er in Oerle al sprake van een groot aantal wegen, waarvan de meeste echter nog geen naam hadden. De trouwlaan bestond al eeuwen maar was een naamloze verbinding van het centrum van Tilburg (Heikese kerk) naar Goirle. Uiteindelijk zou het de naam Trouwlaan krijgen.

Dat was de naam die in de volksmond gebruikt werd door de paartjes, die toen Goirle nog deel uitmaakte van het gebied van Tilburg, verplicht waren om in Tilburg te trouwen. Op de plattegrond uit 1760 komt ook de naam de Vleugel voor. Bij de Vleugel stond het ‘kretshuisje’ waarin melaatsen en lijders aan andere besmettelijke ziekten afgezonderd werden van de Tilburgse bevolking. Het zegt wel iets over hoe afgelegen Oerle was in de ogen van de rest van Tilburg.

Bron: het gevoel dat je hier thuishoort, door Harrie Janssens & Jef van Kempen

Lees verder

Veemarkt

De varkensmarkt is ruim tweehonderd jaar geleden ontstaan als een illegale veemarkt, naast de officiële veemarkt op de heuvel, met de bedoeling de Franse bezetter te ontlopen. Van die sfeer van illegaliteit is altijd iets blijven hangen. Er hebben door de jaren heen nogal wat smokkelaars gewoond. Smokkelen werd beschouwd als een min of meer normale vorm van bijverdienste voor mensen die van de steun moesten leven.

Bron: het gevoel dat je hier thuishoort, door Harrie Janssens & Jef van Kempen

Veestraat

Het eerste nieuwbouwproject in de Zeeheldenbuurt: het plan uit 1917 van de gemeente Tilburg voor de bouw van achttien arbeiderswoningen aan de Veestraat. Enkele jaren terug heeft Tiwos de woningen gerenoveerd voor de verkoop.

Foto: woningdienst Gemeente Tilburg

Noodwoning

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn in Tilburg een groot aantal noodwoningen gebouwd om de vele Belgische vluchtelingen die hier verbleven op te vangen. Een deel daarvan stond in de Oerlesestraat.

foto: Schmidlin

Cor Wortel

Cor Wortel (1921-1944) uit de Hesperenstraat was lid van een ondergrondse verzetsgroep die tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerde om neergeschoten geallieerde piloten te laten onderduiken en het land uit te smokkelen. Als lid van het verzet was Wortel onder meer betrokken bij het laten ontsporen van een Duitse munitietrein, het saboteren van telefoonlijnen en het opblazen van een brug.

De laatste maanden van zijn leven zat hij ondergedoken in de bossen van Oisterwijk. Toen Duitse soldaten hem daar op 8 september 1944 wilden aanhouden, trok hij zijn revolver en schoot op de Duitsers. Dat gevecht heeft hij verloren. Hij werd gearresteerd en zonder proces doodgeschoten.

Bron: het gevoel dat je hier thuishoort, door Harrie Janssens & Jef van Kempen

Fotograaf: onbekend

Lees verder
laden...