Heb je zonnepanelen aangevraagd? Het is erg druk met de aanvragen, houd rekening met een wachttijd van minimaal 7 maanden.

De Kraanhof

Tussen De Kraan en de Koningsoordlaan in Berkel-Enschot, achter de sportvelden, heeft Hendriks Coppelmans in opdracht van Tiwos 25 energiezuinige ‎huurwoningen gebouwd. De nieuwe bewoners van ‘De Kraanhof’ hebben de sleutel ontvangen!

De Kraanhof
Het project bestaat uit 25 eengezinswoningen. De woningen zijn ontwikkeld vanuit het concept BudgetRijwoning van Hendriks Coppelmans: eengezinswoningen met drie slaapkamers, en een huurprijs onder de huurtoeslaggrens. Ze zijn gebouwd in vier woonblokken en sluiten qua architectuur aan op het dorpse karakter van het naastgelegen nieuwbouwproject Koningsoord. De achtertuinen worden door middel van een doorlopende groenafscheiding van het openbare gebied gescheiden. De woningen zijn ontworpen door architectenbureau Visser & Bouwman.

Innovatief betonnen casco
Bij de bouw is gebruik gemaakt van een zogenaamd prefab betonnen casco: in de fabriek geproduceerde wand- en vloerelementen. Bijzonder daarbij is dat het leidingwerk voor de installaties al in de elementen is aangebracht. Ook de slangen voor de vloerverwarming zijn in de fabriek al in de vloeren geplaatst. Een dekvloer aanbrengen is bij het gebruik van deze betonnen vloerplaten niet meer nodig. De betonnen wanden zijn in de fabriek ook al voorzien van kunststof kozijnen. De buitenkant van de wanden zijn op de bouwplaats nog afgewerkt met traditioneel metselwerk. Het grootste voordeel van het gebruik van deze prefab-elementen is dat de bouw sneller gaat. De elementen worden vanuit de fabriek in hun geheel aangevoerd en worden op de bouwplaats gemonteerd. De woningen zijn daardoor ook sneller wind- en waterdicht en er kan sneller aan de afbouw worden begonnen dan bij een traditionele bouw.

Energiezuinig
Alle woningen zijn energiezuinig, ze worden nul-op-de-meter gebouwd. Dat betekent dat de energie die nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en huishoudelijk verbruik door de woning wordt opgewekt. De huurder krijgt daarmee een energiebundel en betaalt hiervoor een vast bedrag aan de corporatie. Dit wordt de Energie Prestatie Vergoeding (EPV) genoemd. De woningen zijn ‘all electric’ en krijgen geen gasaansluiting.

Bewoners goed geïnformeerd over gebruik van de woning
Met een energiezuinige woning kunnen bewoners, bij een goed gebruik, besparen op hun energiekosten. “Maar dat vraagt wel wat van bewoners”, vertelt Annemieke van Elst, woonmakelaar bij Tiwos. “Het gebruik van de woning is in het begin best wel even wennen met al die slimme systemen. Dat is de reden dat we naast een uitgebreide brochure ook een filmpje hebben gemaakt waarin we precies laten zien hoe bewoners de systemen optimaal kunnen gebruiken.”

Verhuur
De woningen zijn allemaal verhuurd.

Impressies