Dit jaar bestaat Tiwos 100 jaar. 100 jaar waarin veel veranderd is in Tilburg. In het wonen en in de buurten. Op deze pagina belichten we de wijk de Reit. De wijk waar meneer Lamberts 60 jaar geleden kwam wonen en die hij verder zag groeien.

Selecteer uw wijk

Klein winkelstraatje

Foto: Pand Abdij van Averbodestraat 22 – 24
Fotograaf: Lambach/ Gemeente Tilburg, 19-09-1968
De Abdij- en torenbuurt heeft ook altijd een klein winkelstraatje (omstreeks 1962) gehad aan de Abdij van Averbodestraat (nabij de Sint Maartenschool). In dit straatje kon men eigenlijk alle eerste levensbehoeften kopen. 

In de loop der jaren hebben er allerlei winkels gezeten: (buurt)supermarkt(en), kapsalon, wasserette, cafetaria, shoarmazaak en makelaar. Op de foto die genomen is in 1968 zie je nog één van de supermarkten, momenteel is dit ook nog de enige winkel (Ans Bossers) die in deze straat aanwezig is. De meeste van de vroegere winkels zijn nu studentenhuizen. Bron: www.abdijtorenbuurt.nl

Lees verder

Interpolis

Foto
Fotograaf

Wie kent hem niet, het karakteristieke gebouw van de Interpolis aan de Conservatoriumlaan. Het gebouw werd in 1970 gebouwd en omstreeks 1998 afgebroken. Interpolis verhuisde toen naar de Spoorlaan (1996).

Interpolis heeft een rijke historie, gebaseerd op de solidariteit van boeren en tuinders. In de 19e eeuw werkten deze mensen vaak onder armoedige omstandigheden. Het beeld in de tuin van het oude Interpolisgebouw omschrijft deze geschiedenis. Het beeld moet een rustende agrariër uitbeelden, waar het beeld ook naar genoemd werd.

Voor veel Tilburgers staat Interpolis ook bekend om het schaaktoernooi dat er jaarlijks werd georganiseerd. Wie heeft er tijdens het verlaten van de grootmeesters niet om handtekeningen gevraagd? Bron: www.abdijtorenbuurt.nl

Lees verder

Boerke Mutsaers

Foto: Bureau voor Statistiek en Voorlichting, gemeente Tilburg, 1961
Vooraanzicht Café A. Mutsaers in ’t Zand aan de Vijverlaan 2 tijdens de verbouwing; ook genaamd Boerke Mutsaers

Hoewel Boerke Mutsaers niet in de wijk De Reit ligt, is dit gebouw toch van groot belang geweest voor de buurt.

Niet alleen door de ligging, je kijkt namelijk vanuit de Torenbuurt recht op Boerke Mutsaers, maar ook voor velen voor het jaarlijks terugkerende Carnaval.

In archiefstukken uit 1644 is er sprake van ‘ene Mutsaers’ die aan de westkant van Tilburg woonde. Bij zijn boerderij had hij waarschijnlijk toen al een herberg op de handelsroute tussen Tilburg en Breda.

Deze combinatie van boerderij en aanlegplaats werd voortgezet tot in de jaren zestig van de vorige eeuw. Bij de aanleg van de westelijke uitbreidingswijken kon de agrarische bestemming hier niet meer worden gehandhaafd. In 1926 was het woonhuis aan de huidige Vijverlaan al verbouwd tot een echt café. In 1979 volgde een laatste uitbreiding met de aanbouw van een restaurant. Het tegenwoordige horecabedrijf, dat dienstdoet als café-restaurant en party- en congrescentrum, wordt nog altijd geleid door de familie Mutsaers. Voor zover bekend is Boerke Mutsaers officieus het oudste nog bestaande familiebedrijf in Tilburg.

Sinds 1967 huist de Carnavalsvereniging De Tunnelplekkers ook in Boerke Mutsaers.

Lees verder

Sint Maartenschool

Foto:
Fotograaf:

De Sint Maartenschool werd opgericht in 1961. De eerste jaren, tot aan 1965, was de school niet meer dan een houten gebouw. Dit gebouw stond aan het begin van de Sportweg en werd tevens gebruikt als jeugdhuis en het onderkomen voor het Kindervakantiewerk.

Ook heeft er een tijdelijke huisvesting gestaan aan de Wandelboslaan. In 1966 werd de uiteindelijke Sint Maartenschool aan de Abdij van Rijnsburgplein feestelijk geopend. Deze opening vond plaats door oud burgemeester van Tilburg Cees Becht en oud pastoor Vogels.

In 1977 vond er een fusie plaats met de kleuterschool het Reits Hofke aan de Abdij van Bernestraat. In een interview van 5 december 1974 vertelt Mvr. Joke Roovers aan Teleac dat de Sint Maartenschool een typisch voorbeeld was van een flexibele school. Bij een flexibele school sluiten schooltijden en schoolvakanties aan op werktijden van werkende ouders. Een goed voorbeeld hiervan is het overblijven wat op de Sint Maartenschool al in een vroeg stadium de gewoonste zaak van de wereld was. De school viel niet onder een bepaalde groep scholen. De school was een van de 100 voorlopers op de komst van de basisschool. De school liep vooruit op nieuwe wetgeving.

De Sint Maartenschool werd omstreeks 1995 afgebroken en later werd hier de nieuwbouw van de Jan Ligthartschool gerealiseerd die voorheen aan de Meerkoldreef in de Wijk het Sant zat. Bron: www.abdijtorenbuurt.nl

Lees verder

‘Het Goed ter Rijt’

Reit is een van de oudere herdgangen van Tilburg, en komt ook al in de twaalfde eeuw in de aktes van Tilburg voor. Er werd toen gesproken van ‘Het Goed ter Rijt’. Het is heel lang, totdat de bouwplannen voor Tilburg-west in de jaren zestig kwamen, een nogal afgesloten en dunbevolkte herdgang geweest, tussen de drukkere herdgangen van Korvel, Berkdijk, De Veldhoven en De Hoeven in.

De Reit werd aan de westzijde begrensd door de moerassen en heides, en later de Oude Warande.

De naam de Reit doet denken aan een riviertje, een Rijt. Het woord komt uit het midden-Nederlands, Ri-de, oftewel stromen”, in de betekenis van een kleine waterloop. Een Rijt is een begin, samen met meerdere stroompjes van een groter riviertje, vaak met hogere steile oevers, en op de grens van waterscheiding.

Lees verder
laden...