Dit jaar bestaat Tiwos 100 jaar. 100 jaar waarin veel veranderd is in Tilburg. In het wonen en in de buurten. Op deze pagina belichten we de Kruidenbuurt

Selecteer uw wijk

Tano Mangione, 69 jaar

Ik wil hier niet meer weg, het klopt hier

Als echte Italiaan ben ik opgegroeid in de kerk. Ik was zo’n kind in wit gewaad dat over de straat rende met de kaarsen. Ik ben deels opgegroeid in België, mijn ouders waren migranten, en daarna ging ik weer terug naar Italië. Daarna ben ik in Zwitserland de kunstacademie gaan doen. Het was een vervelende tijd in Italië, in Zwitserland kon ik rustig studeren en mijn persoonlijkheid ontplooien.

De liefde voor de kunst liet mij naar Nederland komen
Ik deed onderzoek naar de schilderkunst van de Vlaamse primitieven. Zij schilderen heel fijn en precies. En zo ben ik in Nederland naar de kunstschilders gaan kijken en eind jaren 70 hier komen wonen. Na mijn scheiding ben ik teruggegaan naar Italië, maar het was niet meer het Italië dat ik kende. En zo kwam ik in Tilburg terecht.

De Tilburgse taal
Ik heb hier altijd veel plezier gehad. Ik speelde Jeu de boules met de buren. Dat was erg gezellig en we kregen goede vriendschappen. Elke avond speelden we twee uurtjes samen en spraken de dag door. Maar we bespraken ook dingen die beter zouden kunnen, het zwerfafval in de buurt bijvoorbeeld. Het moet ook van onszelf uit komen. Ik sprak de Tilburgse taal nog niet, dat zorgde wel eens voor misverstanden ‘daar moet je tussendeur schieten’ zeiden ze, ‘welke deur?’ vroeg ik dan. Ik begin het nu pas een beetje te verstaan. Die klanken, het ritme, ik kan het soms niet thuisbrengen. Helaas zijn veel van die buren overleden.

Mooie natuur in de wijk
Het is een mooie kleurrijke wijk met mensen van verschillende nationaliteiten. Ook veel Nederlanders. Voor ons Italianen is Nederland een exotisch land. Mijn moeder kwam hier in de winter en zei, het lijkt wel uit de boeken van Anderson te komen. We hebben bewondering voor Nederlanders dat ze onder de zee durven te wonen. Wij wonen aan zee maar durven er onder de 30 graden niet in. Terwijl water zo mooi is. Je maakt hier prachtige wandelingen bij zonsondergang. Er was altijd een hele mooie sluis hier. Nu is het kanaal aangepakt en moet er weer natuur terug groeien. Maar het is mooi hier hoor. Soms zie je vosjes voorbijlopen en konijnen. Luister maar, je hoort niks.

Tilburg is mijn nieuwe thuisland
Ik vind Tilburg mijn nieuwe thuisland. Dat soort dingen voel je als je een lange reis hebt gemaakt en je gaat richting huis. Dan voel je, we zijn bijna thuis. En dat gevoel krijg ik van Tilburg. Ik zou niet willen verhuizen. Het verschil tussen Italië en Nederland is niet zo groot. Dat is puur klimatologisch. Als het hier mooi weer is dan leven de mensen ook meteen meer op straat en zijn de mensen blij en gezellig. Ik kom uit Sicilië, aan de voet van de Etna. Ik kan weleens ontploffen, maar ik heb genoeg Nederlandse vrienden met het zelfde temperament. Ik zie het verschil niet zo groot meer. Ik heb hier warme mensen gevonden. Weinig maar hele goede. Ik wil hier niet meer weg. Het klopt hier.

Lees verder

Kruidenbuurt

Bron: Actieplan wijkaanpak Kruiden- & Kleurenbuurt
Foto: Flatgebouw aan de Kruidenlaan, ontwerp architectenbureau Maaskant, Van Dommelen & Kroos, Fotograaf Publieke Werken Tilburg
Het Wandelbos heeft de naam gegeven aan twee Tilburgse buurten. Deze dragen de namen Wandelbos-Noord en Wandelbos-Zuid.

Verder is er de Wandelboslaan, die loopt van het Wandelbos tot aan de Ringbaan-West. Wandelbos-Noord, oftewel de Kruiden- en Kleurenbuurt heeft bijna 6000 inwoners. De wijk is gebouwd in de jaren ‘60 van de vorige eeuw. Voor die tijd lag de stedelijke ontwikkeling én uitbreiding van de stad bijna volledig bínnen de Ringbanen. Het is een groene wijk, redelijk ruim van opzet en kent veel verschillende nationaliteiten. Ongeveer 80% van de woningen is in bezit van woningcorporaties. Het zijn grondgebonden eengezinswoningen (60%) en galerijflats.

Lees verder

Paletplein

Bron: www.paletplein.nl
Foto: Flats en winkelcentrum aan het Paletplein. Rechts benzinestation Shell.
Fotograaf Publieke Werken Tilburg
In 1967 werd begonnen met de bouw van winkelcentrum Wandelbos zoals het Paletplein destijds heette, ontworpen door architect F. Groosman. Tot die tijd zaten de winkels in de garages aan de Umbrechtstraat. In 1968 werd het winkelcentrum Wandelbos officieel geopend. Toen er in 1982 een dak op het winkelcentrum kwam, was de lijfspreuk ‘Gezellig overdekt winkelen bij u in de buurt’. In 2017 werd het winkelcentrum vernieuwd en is voor een beter sfeer de overkapping weer weggehaald.

Vrije zaterdagmiddag

Foto: Zwemmen in de vijver in het wandelbos, Fotograaf Louis Laurijssen
Begin 1919 vroeg de gemeente Tilburg de bekende landschapsarchitect Leonard Springer advies in de aanleg van een of meerdere parken in de gemeente. Dit ter ’verhoging van de aantrekkelijkheid van de stad’ en om ‘het publiek gelegenheid te geven meer dan tot nu toe door wandelen van de buitenlucht te genieten’. In een brief geeft de gemeente aan dit extra van belang te vinden gezien de aanstaande invoering van de vrije zaterdagmiddag. Het park in Tilburg West kreeg bij de opening in 1920 de naam Stadswandelbos. Volledig klaar was het park pas in 1937.

Leonard Springer

Bron: Wikipedia
Foto: Vijver in het wandelbos, Fotograaf Louis Laurijssen
Het Wandelbos is ontworpen in wat destijds de Zandsche bosschen werd genoemd door landschapsarchitect Leonard Springer die in Tilburg ook het Wilhelminapark (1895) en het Leijpark vormgaf.

Evenals het Wilhelminapark heeft het Wandelbos een aantal markante bomen zoals sequoia’s, mammoetbomen, en ook de moerascipressen die opvallend vrij staan, in groepjes van drie in of bij de vijver. In het oog springend is ook de rododendronvallei met allerlei soorten en bloemkleuren. In de keur van bijzondere planten, onder andere uit Japan en Amerika, is in beide parken de hand van Springer te herkennen, evenals aan de hoofdpaden die in elkaar grijpende ruime bogen vormen, om en over de centrale vijver. Beide parken beantwoorden nog steeds aan de ‘romantische, laatnegentiende-eeuwse opzet van Springer’.

Lees verder
laden...