In verband met de feestdagen is ons kantoor op maandag 20 mei 2024 gesloten

HeatLeap

De sprong naar klimaatneutraal verwarmen

De Tilburgse start-up HeatLeap test in een proefwoning van Tiwos aan de Abdij van Lilbosstraat een innovatieve klimaatneutrale centrale verwarming. Deze volledig elektrische iCV is een veelbelovende vervanger van de gas CV-ketel.

Elektrische iCV
De iCV zit vol intelligente techniek. De installatie werkt op zonne-energie en (groene) stroom. De warmte van het dak wordt opgeslagen in een zonneboiler. Vaak kunnen de bestaande radiatoren blijven hangen. In renovatieprojecten is de iCV daardoor een stuk vriendelijker voor bewoners dan een warmtepomp. De verwarming biedt het comfort van de gas-CV maar dan schoner, betaalbaar en klaar voor de toekomst. HeatLeap kon mede starten met de ontwikkeling van deze techniek dankzij een lening van het Klimaatfonds, een investeringsfonds van gemeente Tilburg.

Klaar voor de toekomst
Dit is nog maar het begin, zegt Maurice van Tholen van HeatLeap: “Een volgende stap is om stroom op te slaan in batterijen, in huis of in de wijk. Daarmee kunnen we consumptie en productie van stroom beter op elkaar afstemmen. Dit kan schelen in de stroomrekening voor bewoners én het ontlast het zwaarbelaste elektriciteitsnetwerk. De iCV functioneert in eerste instantie dus alleen als verwarming. Maar het is een energiemanagement systeem dat voorbereid is op de toekomst.”

Proefwoning van Tiwos
Tiwos vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van nieuwe verwarmingstechnieken. Dit doen wij nu door tijdelijk een huurwoning beschikbaar te stellen aan de Abdij van Lilbosstraat, waarin de iCV getest kan worden. Als de test van de iCV naar verwachting verloopt, kunnen Tiwos-bewoners uit de Abdijbuurt de iCV gaan bekijken. Daarnaast mogen bewoners zich opgeven voor de vervolgproef. De iCV wordt dan in 3 woningen geïnstalleerd. In de eerste proefwoning met iCV komt een nieuwe huurder.

Meer weten? Kijk op www.heatleap.nl