Energiebesparende tips

Tips voor het besparen van energie

Want minder energie verbruiken is goed voor het milieu én je portemonnee!

– Zet de thermostaat 1 uur voor het slapen gaan 5 tot 7 graden omlaag.
– Zet de verwarming uit in kamers waar niemand is.
– Sluit ’s avonds je gordijnen.
– Houd de deuren en ramen van verwarmde kamers dicht.
– Hang geen gordijnen voor de verwarming.
– Lucht je huis dagelijks 15 minuten.
– Kook met de deksels op de pannen.
– Vervang gloeilampen door spaar- of LED-lampen.
– Ontdooi regelmatig je vriezer.
– Was met een volle trommel.
– Was op 30 graden en gebruik de eco-knop op je wasmachine.
– Centrifugeer de was op het hoogste toerental.
– Gebruik een volle droger.
– Zet de kraan uit tijdens tandenpoetsen en scheren.
– Douche 1 minuutje korter.
– Zet je apparatuur uit in plaats van in de standby-stand.
– Haal de stekker van opladers uit het stopcontact.
– Plaats radiatorfolie, tochtstrips en een brievenbusborstel.

Check grote energieslurpers
Check of je ongemerkt misschien één of meer energieslurpers in huis hebt, zoals een tuinvijverpomp, airconditioner, tropisch aquarium, elektrische kachel, waterbed, thuistap (beertender), tweede koelkast of vriezer, groot televisiescherm, of terrasverwarmer. Kijk op de website van Milieucentraal wat deze energieslurpers kosten en wat je dus kunt besparen! Reken voor de actuele bedragen met het bedrag dat de overheid heeft vastgesteld als prijsplafond; €0.70 per kwh. Bijvoorbeeld: een waterbed verbruikt gemiddeld 750 kwh per jaar. Dat is met een elektriciteitsprijs van €0.70 per kwh dus €525.

 

Tips om je huis zonder airco koel te houden tijdens de zomer

Wist je dat veel mensen een mobiele airco kopen, maar zich niet realiseren dat dit voor een nog hogere energierekening zorgt? Denk hierbij aan ongeveer 2 euro per 8 uur dat ie aanstaat.
Daarom delen wij drie verfrissende tips om je huis zonder airco koel te houden tijdens de zomer.

Tip 1: Hou de warmte buiten

– Doe ‘s morgens alle ramen en deuren dicht. Om de zon goed buiten te houden mogen ook de gordijnen dicht en zonneschermen of rolluiken omlaag.
– Hang je was buiten op. Droogt snel en ruikt lekker fris. Een wasdroger geeft net als een oven veel warmte af.
– Ook tijdens het koken komt er warmte vrij. Een BBQ is daarom een echte aanrader. Heb je daar op het einde van de dag geen energie meer voor? Maak dan ’s ochtends vast een frisse salade en zet deze in de koelkast.

Tip 2: Heb je de warmte al binnen? Zo koel je weer af!

– Zet als de zon ondergaat alles weer wagenwijd open.
– Pak ’s morgens nog even het koele briesje van buiten. Zet alle ramen en deuren nog even open, voordat je alles weer potdicht maakt.
– Wil je toch een raam openzetten? Hang er dan een nat laken voor. Zo koel je de lucht toch af.
– Kun je niet slapen? Neem dan even een koude douche. Dat zorgt ervoor dat de temperatuur van je lijf daalt, zodat je wel in slaap valt. Geen polyester beddengoed, maar beddengoed gemaakt van satijn, linnen of katoen voelt lekker fris ’s nachts.

Tip 3: Nog steeds te heet? Zet een ventilator of aircooler in huis!

Een ventilator gebruikt veel minder stroom dan een mobiele airco en is daarom een goede investering als je verfrissing zoekt.

Zo helpt een ventilator het allerbeste:

– Gebruik ‘m slim! Open het raam, zet de ventilator in de deuropening en laat ‘m de gang op blazen. Doordat de ventilator de warme lucht uit je kamer zuigt, trek je koele lucht door het raam naar binnen.
– Zoek je nog meer verkoeling? Leg flessen water in de diepvries. Doe ze niet helemaal vol, anders barsten ze. Als ze goed bevroren zijn, zet je ze voor de ventilator. Da’s pas een frisse wind. Let op, de flessen ontdooien natuurlijk. Zet ze daarom in een bak om te voorkomen dat je vloer nat wordt van de condens.

Koel gevoel met een aircooler
Een aircooler is een luchtkoelsysteem dat koude lucht de ruimte in blaast waar het apparaat staat. De aircooler vul je met koud water, wanneer je het systeem vervolgens aan zet, zuigt het apparaat de lucht langs dit koude water. Hierdoor wordt de lucht koud en vochtiger teruggeblazen de ruimte in.
Het scheelt op zich maar een paar graden, maar dat is misschien precies net wat je nodig hebt om je weer een beetje mens te voelen. Qua stroom verbruikt dit apparaat meer dan een ventilator maar stukken minder dan een airco.