Tuinen

Het klimaat verandert. Het weer wordt minder stabiel. Soms gaat het hard regenen en dan is het weer voor langere tijd heet en droog. Heftige regenbuien leiden soms tot wateroverlast. Gelukkig kun je je tuin zo inrichten dat het een plek wordt waar je lekker koel kunt zitten en wateroverlast kunt tegengaan. Door je tuin bijvoorbeeld minder te verharden, dus minder tegels te gebruiken, wordt je tuin comfortabeler en komen er meer vogels en vlinders. Fijn voor jezelf, goed voor het klimaat.

Een groene en fijne tuin hoeft niet meer tijd of geld te kosten. Laat de natuur voor jou aan de slag gaan en help de bloemetjes en de bijtjes een handje. Doe je ook mee?

  • Minder stenen = minder hitte, minder geluidsoverlast en minder wateroverlast, een hoop voordelen dus!
  • Wanneer je tegels uit je tuin haalt kan je deze inleveren bij de milieustraat. Je kan er ook  stapelmuurtjes of zitjes van maken.
  • Planten in je tuin is goed voor de natuur en de beestjes, en zorgt ook nog voor minder hitte op warme dagen!
  • Onkruid bestaat niet. Ook wilde planten zijn mooi en dragen bij aan de natuur. Maar houd het leuk voor jezelf en anderen en snoei waar nodig.
  • Bamboe is een mooie plant, maar heeft heel sterke wortels. Plant bamboe daarom alleen in een kuip boven de grond.
  • Pas op met planten met hechtwortels tegen de gevel van je woning. Plant geen Japanse duizendknoop.
  • Draag zelf zorg voor het achterpad en houd de open stroken vrij van stenen en afval.  Beplanting mag maar kies iets waar medebewoners geen hinder van ondervinden. Bijvoorbeeld omdat het prikt, te hoog wordt, omvalt bij nat weer of vrije doorgang belemmert.

TIPS 

Inrichting
Tuinieren is echt makkelijker dan je denkt. Aarzel niet te beginnen met een paar tegels minder. Door een strook tegels aan de zijkant van je schuttingen weg te halen kan het regenwater goed weg en verlies je geen gebruiksruimte. Voor meer praktische kennis en inspirerende voorbeelden van schuttingtuintjes kan je gaan kijken bij Groeituin013 op de Stadsakker, Reeshofdijk 30, 5044 VB Tilburg. Wil je graag ervaring opdoen? Meld je aan! Dit kan via https://www.groeituin013.nl/vrijwilligers/

Plantkeuze
Lage kruiden en vaste planten zijn het makkelijkst in het onderhoud, goedkoop en in alle soorten en maten makkelijk verkrijgbaar. Let op met de keuze bomen en struiken die je boven het hoofd groeien betreft onderhoud en overlast. Kies bomen en struiken die niet snel (te) groot worden en voorkom zo veel snoeiwerk.

Praktisch

  • Veel tuineigenaren delen graag hun plantjes, stekjes of zaden via Facebook. Zo zijn er de volgende pagina’s: Toffe Tuinen Tilburg, Plantenasiel Tilburg en Planten/stekjesruil Tilburg.
  • Wist je dat je gratis een aanhanger van Tiwos kunt lenen voor het afvoeren van stenen, straatzand of groenafval? Dit kun je vervolgens gratis storten in de milieustraat.

Heb je vragen? Stuur ze naar toffetuinentiwos@tiwos.nl of bel op ons algemeen nummer 013-5490890. Wij helpen je graag verder.

Kijk op de volgende websites voor meer informatie en tips!