‎8 Brabantse corporaties zoeken duurzaam alternatief voor cv-ketel!

05-09-2019

Welke innovatieve partijen durven mee te doen aan De WarmteWissel?

De 8 Brabantse Lente-corporaties* [1] Alwel – Area – BrabantWonen – Casade – Stadlander – Tiwos – WonenBreburg – Zayaz hebben grote ambities voor wat betreft duurzaamheid. Hun opgave is om de gehele woningvoorraad aardgasvrij en C02-neutraal te maken. Daarvoor hebben zij betere oplossingen voor de individuele CV-(combi)ketel nodig. Zij dagen partijen uit om met een goed alternatief te komen.

Jaarlijks vervangen de Brabantse acht Lente-corporaties bij circa 5.000 woningen individuele CV-(combi)ketels. Zij zoeken naar een duurzame oplossing voor deze ketels. Een compacte oplossing met een minimaal 80% CO2-reductie ten opzichte van de huidige CV-(combi)ketel, minder of geen aardgasgebruik, betaalbaar en eenvoudig in gebruik.

Om deze transitie te kunnen maken met een neutrale impact op de woonlasten van de huurders, roepen de Lente-corporaties [markt]partijen op mee te doen aan De WarmteWissel; de zoektocht naar een alternatief voor de individuele cv-ketel die met neutrale energielasten voor bewoners minder of geen aardgas verbruikt. Dat betekent CO2 UIT en WARMTE AAN. Zo makkelijk zou het moeten gaan. De corporaties stellen dat de huurders er niet op achteruit mogen gaan, qua energielasten en comfort.

Live-gang op 5 september 2019
Op 5 september is alle (technische) informatie beschikbaar en is deelname mogelijk via warmtewissel.nl. Daarnaast organiseren de Lente-corporaties in september De Uitwisseling. Dit is een bijeenkomst waarin deelnemers vragen kunnen stellen, elkaar ontmoeten, inspireren en mogelijk tot samenwerking komen.

De beste oplossingen van De WarmteWissel
Inzendingen worden beoordeeld door een vakjury. Uit de inzendingen worden de beste oplossingen geselecteerd voor de finale. Tijdens deze finale wordt de uiteindelijke winnaar gekozen. Voor finalisten is er in totaal € 70.000 beschikbaar als vergoeding.
Het doel is om in 2020 de winnende oplossing(en) in proefwoningen van de corporaties te testen. Bij een positief resultaat wordt opgeschaald en de oplossing breder toegepast.
3 December is de sluiting voor deelname en in januari worden de finalisten bekend gemaakt. De finalisten krijgen gelegenheid om op 5 maart hun voorstel te presenteren aan een groot publiek. Dan zal ook duidelijk worden wie De WarmteWissel wint.

De jury
Inzendingen worden beoordeeld door:

  • Diederik Samsom, Onder meer voorzitter Klimaattafel gebouwde Omgeving
  • Paulus Jansen – Algemeen Directeur Woonbond
  • Sabine Jansen – Assistent Professor TU Delft -Architectural Engineering +Technology Climate Design and Sustainability
  • Elphi Nelissen – Professor Building Sustainability TU Eindhoven
  • Harrie Windmüller – Bestuurder BrabantWonen, namens de organiserende Lente-corporaties.

 

[1] Lente is een samenwerking tussen 8 Brabantse woningcorporaties:
Alwel – Area – BrabantWonen – Casade – Stadlander – Tiwos – WonenBreburg  – Zayaz
Samen hebben we 100.000+ woningen, waar mensen betaalbaar wonen. Lente werkt samen, daagt uit en verbindt vanuit een maatschappelijke opgave.