4 NOM woningen aan de Valentijnstraat opgeleverd

12-02-2020

Deze week leverde Tiwos de eerste 4 grondgebonden NOM-woningen aan de Valentijnstraat 29 t/m 35 op. Met deze oplevering is de herstructurering van Rosmolen volledig afgerond.

De architect van Rosmolen, KAW architecten, heeft ook het ontwerp gemaakt van deze 4 woningen. Dit ontwerp is door de firma Moeskops uitgewerkt tot een definitief bouwplan waarna Moeskops de woningen gebouwd heeft.

Co2 reductie
Bijzonder aan deze woningen is dat ze zijn opgebouwd met een houtskelet hoofddraagconstructie met steenachtige vloeren. Dit bouwsysteem zorgt voor een lagere Co2-uitstoot ten opzichte van traditioneel bouwen. Co2 reductie of Co2-vrij bouwen is een onderwerp wat in de bouw steeds belangrijker wordt. Daarnaast heeft deze bouwmethode gezorgd dat de bouw in maar 3 maanden is gerealiseerd, wat erg snel is. Dit was ook voor de omwonenden erg prettig omdat ze al een lange tijd ongemak hebben gehad van het herstructureringsgebied.

Verhuur
Deze woningen worden op de 1e aftoppingsgrens verhuurd. Daar bovenop wordt een Energie Prestatievergoeding gevraagd. Dat betekent dat Tiwos een verplichting heeft onze huurders te blijven informeren over de energieprestatie. Mede om die reden wordt een monitoringssysteem in de woningen aangebracht.

Bewonersgedrag
Omdat wij denken dat, naast de prestatie van de woning, ook veel te halen is in het gedrag van onze huurders, voeren we hier een proef uit. We hebben deze woningen voorzien van een display waarop de huurder “live” kan zien wat de woning op dat moment, op maandbasis en op jaarlijkse basis verbruikt en opwekt. De display hangt aan de muur op een plek waar huurders veel langslopen. Op die manier hopen we de bewoner meer bewust te maken van het eigen gedrag als het gaat om energieverbruik.