Heeft u een kelder? Controleer deze dan op vocht!

Brandweeroefening in huurwoning Tiwos

24-10-2016

Begin deze maand gingen in Brabant de Nationale Brandpreventieweken van start met een woningbrand oefening in Oosterhout. In een flat werd een brand nagebootst met lampen en neprook. Zo’n honderd buurtbewoners zagen hoe de brandweer te werk ging, de ‘brand’ bluste en een ‘slachtoffer’ wist te redden. Op woensdag 26 oktober vindt er een brandweeroefening plaats in een huurwoning van Tiwos.

Brandpreventie
“Met deze oefening willen we mensen bewust maken wat ze zelf kunnen doen om hun veiligheid te vergroten”, lichtte burgemeester Stefan Huisman uit Oosterhout toe. Vroeger had je bij een brand zeventien minuten om de woning te verlaten. Nu is dit, door het gebruik van andere materialen in de bouw en in meubels, nog maar drie minuten. En het duurt gemiddeld acht minuten voordat de brandweer ter plaatse is. “Dit betekent dat je in een noodsituatie voor een groot deel op jezelf bent aangewezen”, aldus Huisman. “Daarom is brandpreventie zo belangrijk”, vulde regionaal brandweercommandant Diemer Kransen aan. “Wees alert en voorkom brand, hang rookmelders op en oefen een vluchtplan”.

Meer oefeningen
In oktober staan in Brabant meer ‘oefeningen in de wijk’ op het programma. Op woensdag 26 oktober om 20.00 uur vindt er een brandweeroefening plaats in een huurwoning van Tiwos aan de Jacobus van ’t Hofflaan 3 in Berkel-Enschot.

Vooropletters
Tijdens de Nationale Brandpreventieweken wordt ook volop aandacht besteed aan Vooropletters. Dit is een campagne om inwoners bewust te maken van veiligheidsrisico’s en wat ze zelf kunnen doen om deze te voorkomen. De insteek is: “Er is nu geen brand (of beroving, inbraak, uitbraak infectieziekte…), maar dat kan zo maar anders zijn. Word een Vooropletter en help mee om dit te voorkomen. Zo maken we samen onze regio veiliger. Meer informatie: www.vooropletters.nl.