In verband met de feestdagen is ons kantoor op maandag 20 mei 2024 gesloten

Eerste appartementen ’t Kompas op Zuid komende week geplaatst!

03-10-2023

Samen met de gemeente Tilburg, SMO Traverse, RIBW Brabant en Prisma realiseert Tiwos een tijdelijk ‎complex met 96 appartementen voor gemengd wonen aan de Ringbaan Zuid (tussen het zwembad en het politiebureau). Dit project draagt bij aan een oplossing voor een zeer actueel probleem: de woningnood.

In het gebouw is 60% van de flexwoningen bestemd voor spoedzoekers (onder andere mensen die na een scheiding of faillissement een betaalbare woning zoeken). De resterende 40% van de woningen is voor mensen die succesvol hun zorgtraject doorliepen en weer zelfstandig gaan wonen. Zorgaanbieders, woningcorporaties en bewonersverenigingen zorgen voor een sociaal vangnet en begeleiding waar nodig.

Snelle realisatie van het gebouw door modulair bouwen

Vanaf 12 oktober worden de eerste appartementen door Daiwa House Modular Europe geplaatst.  Deze tijdelijke woningen zijn modulair, hebben een kwaliteit vergelijkbaar met een permanente woning en worden in de fabriek gemaakt. Door ze op die manier te maken kunnen we de realisatie van deze appartementen versnellen. We verwachten dat in het voorjaar van 2024 de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen.

Toewijzing door middel van motivatiegesprek

In augustus zijn de woningen geadverteerd op de website van woning in zicht. Toewijzing gebeurt via een motivatiegesprek, deze gesprekken zijn op dit moment in volle gang. De woningzoekenden die op gesprek komen zijn ook echt op zoek naar een woonomgeving waar naar elkaar omgekeken wordt. Als de groep compleet is wordt er nog een kennismaking georganiseerd voor de bewoners onderling.

Cliënten van SMO Traverse, RIBW Brabant en Prisma die graag willen én klaar zijn om zelfstandig te gaan wonen, voeren ook een motivatiegesprek. Zij mogen aangeven waarom deze stap goed is voor hen én voor de medebewoners van ’t Kompas op Zuid.

Bij ‘t Kompas op Zuid staat wederkerigheid en een goede buur centraal en is motivatie een van de uitgangspunten bij de toewijzing van de woningen. Om dit te realiseren is er, naast een sociaal beheerder vanuit Tiwos en medewerkers vanuit de betrokken zorgpartijen, een community builder van ContourdeTwern aangesteld die samen met bewoners, vrijwilligers en partners in de wijk werkt aan het versterken van de gemeenschap. Dit doet deze medewerker door samen met bewoners op zoek te gaan naar aanwezige krachten en mogelijkheden binnen de gemeenschap (community). De inzet van de community builder leidt tot actieve betrokkenheid van buurtbewoners, verbondenheid en veerkracht.

Over het circulaire gebouw

De modulaire woningen zijn circulair. In de toekomst kunnen modules gedemonteerd worden en alle onderdelen opnieuw gebruikt worden op een andere locatie. Het gebouw wordt 5 verdiepingen hoog en krijgt 96 kleine woningen. Er komt ook een ontmoetingsruimte met een gezamenlijke keuken. Het gebouw wordt in een hoekvorm gerealiseerd en wordt met een houten gevel afgewerkt, waardoor het een duurzame en mooie uitstraling krijgt.

Tuin en parkeren

Er is een gezamenlijke tuin/buitenruimte in combinatie met eigen parkeergelegenheid aan de achterzijde van het gebouw. Deze is ruim genoeg voor de bewoners én bezoekers.