Eerste fase energetische renovaties rondom Tuinbouwstraat afgerond, tweede fase al gestart

08-02-2022

Rondom de Tuinbouwstraat in Tilburg krijgen 168 woningen van corporatie Tiwos een nieuwe energetische schil. Daarmee worden de woningen beter geïsoleerd, waardoor het wooncomfort voor de bewoners hoger wordt en de energierekening omlaag gaat. Hendriks Coppelmans Bouwgroep uit Oss voert de werkzaamheden uit. Net voor de feestdagen zijn de werkzaamheden bij de eerste fase van 75 woningen afgerond. In januari zijn de werkzaamheden bij de volgende 64 woningen begonnen.

Een warme jas voor de woning
De woningen worden door het onderhoud energetisch verbeterd. Dat doen we door de isolatie van vloeren en gevels te verbeteren, een mechanisch ventilatiesysteem aan te brengen, nieuw glas aan te brengen en waar nodig de kozijnen te vervangen. De energetische werkzaamheden worden in het project gecombineerd met gewone onderhoudsmaatregelen, zoals het vervangen van de voordeuren en schilderwerk. Zo kregen de woningblokken een frisse nieuwe kleur op de gevel, die gekozen is door de bewoners zelf. Bij de woningen van de tweede fase wordt ook het dak geïsoleerd. Dat was bij de eerste 75 woningen niet nodig, omdat dat enkele jaren geleden al is gebeurd.

Aandacht voor bewoners
In het project is veel aandacht voor de bewoners, zowel in de voorbereidingen als tijdens de werkzaamheden. Omdat de woningen energetisch verbeterd worden, moeten bewoners hier vooraf toestemming voor geven. Om hen zo goed mogelijk uit te leggen wat er zou gaan gebeuren en wat dit voor hen betekende, is daarom een bewonerskrant gemaakt. In de krant werd gebruik gemaakt van cartoons, waarmee we de werkzaamheden en mate van overlast uitlegden, maar ook wat het betekent voor hun portemonnee en hun wooncomfort. Begrijpelijke informatie, voor iedereen. Tijdens de werkzaamheden hebben de uitvoerder en opzichter van het project veel persoonlijk contact met de bewoners. Zo kunnen ze altijd bij iemand terecht met vragen.

BDA
Dit project is het eerste project binnen de opgerichte Brabantse Duurzaamheids Alliantie (BDA). Een alliantie waarin corporaties en bouwbedrijven als doel hebben om sociale huurwoningen in West-Brabant sneller te verduurzamen. Door de alliantie is dat mogelijk op een efficiëntere, effectievere en nog meer bewonersgerichte wijze. Zo helpen we elkaar verder.