Heel Tilburg aan de TON

12-09-2019

Bewoners in de gemeente Tilburg, dus inclusief Berkel Enschot en Udenhout, kunnen weer meedoen aan de regentonnenactie ‘Heel Tilburg aan de TON!’. Nu de natte herfst er aankomt is het weer een goed moment om voor een regenton te kiezen. Er zijn via deze actie in 2 jaar inmiddels meer dan 400 aanvragen binnengekomen bij Stichting OpGroeneVoet. Van modern design tot grote houten vaten worden deze, met een gratis overloopset geleverd en vaak ook gelijk geïnstalleerd.

Waarom een ton mét overloop?
Met een ton heb je regenwater om je planten water te geven en bespaar je op (gezuiverd en betaald) drinkwater. Het afkoppelen van de regenpijp is heel goed omdat het rioolsysteem in Tilburg op veel plekken de grote hoeveelheden regenwater niet meer aan kan, en die hoosbuien zijn er steeds vaker.Dus, naast dat het goed is voor je (drink) watergebruik, zorgt de overloop ook voor een betere sponswerking van de tuin en dus voor minder wateroverlast in de stad.

Nieuwe regentonnenactie najaar 2019
Voor sommige mensen is het halen en installeren van een regenton niet zo makkelijk. Het goed doorzagen van een regenpijp is daarbij vaak ook moeilijker gebleken dan het lijkt. Daarom is de levering tijdens deze actie gratis en mag iedereen rekenen op een gedegen advies van het Blauwe Tuinen klusteam. Bij elke regenton krijgen deelnemers de gratis overloopset aangeboden van de gemeente Tilburg. Voor totale installatie van de ton wordt wel een klusvergoeding gevraagd.

1000 Blauwe(re) Tuinen kaart
Wat 2 jaar geleden begonnen is als een kleinschalig idee om mensen te ondersteunen wanneer zij een watervriendelijkere tuin willen hebben, is inmiddels uitgegroeid tot een project met een zichtbaar resultaat: de 1000 blauwe tuinen zijn nóg niet behaald, maar wel is al goed te zien op een plattegrond waar men ermee bezig is. Het geeft een interessante kaart van Tilburg. Bekijk hem op https://www.huisjeboompjebeter.nl/tilburg/kaart/

Zet jouw tuin ook op de kaart en win een plantenbon van 100,-  of een nieuwe design regenton!
Op de website blauwetuinen.nl kun je je tuinscore berekenen en een lijst vinden van acties die je (nog) kunt uitvoeren in je eigen tuin. Om buren en voorbijgangers te inspireren, kan je je score op een poster vermelden en deze voor het raam hangen. Indien je hiervan een foto maakt en op social media plaatst met @blauwetuinen of #blauwetuinen kun je een plantenbon winnen t.w.v. 100 of een nieuwe Capi design regenton. De winnaars worden bekend gemaakt in de Week van Ons Water tussen 16 en 27 oktober. Waar de posters nog meer te krijgen zijn is te lezen op de website BlauweTuinen.nl/NIEUWS

www.opgroenevoet.nl