Innovatief en circulair nieuwbouwproject aan de Noordhoekring

04-07-2024

Op de hoek van de Noordhoekring en Laagstraat in Tilburg wordt binnenkort gestart met de bouw van een innovatief en circulair nieuwbouwproject. Het project bestaat uit vijf eengezinswoningen en 22 appartementen, ontworpen door Buro013 en gerealiseerd door CTB in opdracht van Tiwos. Het project onderscheidt zich door zijn focus op circulair bouwen.

Pionieren in circulair bouwen
Tiwos neemt met dit project een voortrekkersrol op zich in circulair bouwen. Bijna het hele gebouw wordt gebouwd van hout, waarmee het het eerste houten woongebouw van Tilburg wordt. “We zitten serieus aan de bovenkant van circulair bouwen. In theorie kan het hele gebouw weer uit elkaar geschroefd en ergens anders opgebouwd worden”, aldus Emile Kint, projectmanager bij Tiwos. “We steken onze nek uit en kijken hoever we kunnen gaan met hout.” Het Modulair systeem wordt gefabriceerd en gemonteerd door MDLX in opdracht van CTB uit Oirschot.

Voordelen van hout
Het gebruik van hout zorgt voor een sfeervolle, warme uitstraling, zowel binnen als buiten. Maar draagt daarnaast ook bij aan een gezond leefklimaat door de goede balans in luchtvochtigheid en frisse lucht. Hout warmt snel op en koelt ook snel weer af, wat het comfort verhoogt. In het wooncomplex wordt gebruik gemaakt van Climarad-systemen voor verwarming en koeling. Deze systemen zorgen voor een snelle temperatuurregeling en minder materiaalgebruik, wat past binnen de duurzaamheidsafspraken.

 

Snel bouwen
Een groot deel van de productie van de woningen en appartementen vindt plaats in de fabriek van MDLX, wat resulteert in een kortere bouwtijd en minder overlast voor de omgeving. Dit is belangrijk gezien de drukke locatie en de nabijheid van de school. Het bedrijf Chainable levert keukens voor het project, met 88% circulaire materialen. Deze keukens worden onderhouden en onderdelen die vervangen moeten worden, gaan terug de circulaire keten in.

Groen in de stad
De nieuwbouw in hout brengt ook vergroening met zich mee. Achter het woongebouw komt een gezamenlijke tuin en de betegelde achtertuinen van de gesloopte woningen worden omgevormd tot semi-openbaar groen terrein. In vierkante meters wordt dus veel groen toegevoegd, wat warmtestress vermindert. Daarnaast komt er een groene wand met vitrines aan de zijde van het Odylphus Lyceum, die door de school actief gebruikt kunnen worden om kunstwerken tentoon te stellen.

Start Bouw in September
De bouwvergunning is onherroepelijk en de bouw van de eengezinswoningen start in september, gevolgd door de bouw van het woongebouw. Naar verwachting wordt het gehele bouwproject eind 2025 afgerond.

De vijf eengezinswoningen worden medio september geadverteerd via www.woninginzicht.nl.