Nieuwbouw Reitse Hoevenstraat is klaar!

22-04-2021

Het appartementencomplex met 88 appartementen staat op de hoek van de Reitse Hoevenstraat en de Lage Witsiebaan en heeft de nieuwe straatnaam Barend Busnacstraat gekregen. Bouwcombinatie Alphons Coolen Bouw en Heerkens van Bavel Bouw heeft het complex opgeleverd aan Tiwos en alle nieuwe huurders ontvangen vanaf vandaag de sleutel van hun nieuwe woning!

Bijzonder ontwerp

Het ontwerp van het appartementencomplex bestaat uit twee bouwblokken met drie tot vijf woonlagen. Mathieu Kastelijn, architect bij KAW-architecten: “We hebben op een slimme manier gebouwd. We hebben met mooie details een rijk plan gemaakt zodat het gebouw een bijzondere architectuur heeft, zonder dat het de hoofdprijs kost.” De bouwblokken liggen rondom een centraal en open binnenterrein. Aan de buitenzijde van de locatie komt een openbare straat waaraan parkeerplaatsen komen te liggen.

Duurzame gebouwen en omgeving
De gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en aardgas-loos. Gert-Jan, projectleider Tiwos: “De appartementen zijn voor verwarming en warmwater aangesloten op stadswarmte. Daarnaast wordt de stroom voor de algemene verlichting en de liften grotendeels verzorg door zonnepanelen. Er zijn in ieder gebouw grote accu’s geplaatst. Zij slaan de zonnestroom op die niet meteen wordt gebruikt en geven de stoom weer af op het moment dat er geen zonnestroom is. Bijvoorbeeld ’s avonds. Ieder appartement heeft 5 zonnepanelen voor het gebruik van de bewoner.”

“Het regenwater dat op het dak valt komt terecht in een grote ‘wadi’ in het openbaar gebied. Een wadi is een soort vijver waarin het regenwater wordt opgevangen. Bij droog weer staat deze leeg. Als het regent wordt het water van de daken via ondergrondse buizen naar de ‘wadi’ geleid. Daar zakt het langzaam weer de grond in. De wadi is op een mooie manier opgenomen in het openbaar groen rond de gebouwen.”

Nieuwe bewoners
Door de coronamaatregelen was het niet mogelijk de nieuwe bewoners al in een vroeg stadium hun appartement te laten zien. Om ze toch mee te nemen in de voortgang van de bouw zijn verschillende vlogs gemaakt. In deze video’s vertellen verschillende mensen die betrokken zijn bij de bouw over het appartementencomplex en konden bewoners met eigen ogen zien hoe de bouw vorderde. In februari hebben er gelukkig toch enkele inmeetdagen plaats kunnen vinden. Mariëlle Michielsen, woonmakelaar bij Tiwos: Dit deden we in kleine groepjes, zodat er niet te veel mensen tegelijk op de bouw aanwezig waren. Van de toekomstige bewoners hebben we heel veel positieve reacties gehad!”

Pleinmakers
Mariëlle: “Wat het project verder nog bijzonder maakt is dat Tiwos op zoek is gegaan naar twee pleinmakers, die ook in het complex komen wonen. Het is de bedoeling dat deze pleinmakers verbinding gaan creëren tussen de bewoners die er komen wonen. Dat kan door samen een kopje koffie te drinken of gezamenlijk een activiteit te organiseren. Bewoners hebben mee mogen stemmen welke twee pleinmakers het moesten worden. Omdat zich veel goede kandidaten gemeld hebben, gaan er nu maar liefst drie enthousiaste pleinmakers aan de slag!”

Bekijk hier alle vlogs.