Nieuwe actie ‘Heel Tilburg aan de (regen) TON’

02-04-2019

Dat we nog onvoldoende voorbereid zijn op de gevolgen van klimaatverandering, merken we ook in Brabant heel goed. Met de hitte en hoosbuien nog in het achterhoofd, is het goed als we allemaal, op onze eigen manier, in actie komen. We willen niet graag dat onze tuin in de zomer nog heter wordt, met alle negatieve gevolgen van dien. Daarom kunnen alle bewoners van de gemeente TIlburg, dus inclusief Berkel Enschot en Udenhout, meedoen aan de nieuwe regentonnenactie : Heel Tilburg aan de TON!”. Deze duurt tot zaterdag 5 juli, de start van de zomervakantie.

1000 Blauwe Tuinen
Stichting OpGroeneVoet bedacht het plan om 1000 Blauwe Tuinen te (helpen) realiseren in 3 jaar. Dat gebeurt o.a. door deze regentonnenacties, maar ook door inspiratiedagen, het maken van waterspuwers en een Open Blauwe Tuinen route op 15 en 16 juni. Afgelopen jaar zijn er als meer dan 220 tonnen geleverd én geïnstalleerd. Alle tuinen die meedoen zijn te zien op de website.

Regentonnenactie voorjaar 2019
Voor sommige bewoners is het halen en installeren van een regenton niet zo makkelijk. Het afzagen van een regenpijp is daarbij soms moeilijker dan het lijkt. Daarom is de levering gratis en mag iedereen rekenen op een gedegen advies van het Blauwe Tuinen klusteam. Ook krijgen de deelnemers een gratis overloopset. Deze zorgt ervoor dat het water, wanneer de ton vol is, ook de tuin in kan lopen. Voor installatie van de gekozen ton wordt er een klusvergoeding gevraagd.

Waarom een ton?
Dat regenwater zoveel mogelijk IN de tuin behouden moet worden is voor velen al duidelijk. Met een ton heb je water om je planten water te geven en bespaar je dat op (gezuiverd) drinkwater. Het is sowieso goed je regenpijp af te koppelen van het riool, want het riool kan grote hoeveelheden regenwater niet aan. Op deze manier zorgt dat voor minder wateroverlast in je tuin en op straat in tijden van hoosbuien.

Tilburgse tonnen en tuinscore
Op de website blauwetuinen.nl vind je een lijst van grote en kleine acties die je (nog) kunt uitvoeren in je eigen tuin en kun je je tuinscore berekenen, net als de bijna 400 andere Blauwe Tuinen.  Daar zie je ook welke tonnen meedoen aan de actie. Inmiddels hebben ook twee bekende bloempottenproducenten in Tilburg een regenton en zijn deze toegevoegd aan het assortiment van de actie: elho met een strakke design regenton en Capi Europe start dit jaar ook met een moderne regenton op standaard.

Wil je ook meedoen? Dan kun je je voorkeur en data opgeven via de link op de website BlauweTuinen.nl/NIEUWS