Onthulling kunstwerk Niet alleen in geval van nood

17-09-2020

Op 17 september werd het kunstwerk ‘Niet alleen in geval van nood’ van Marieke Vromans onthuld aan de gevel van haar huurwoning aan de Noordhoekring 87. Andere kunstwerken van Marieke die je misschien kent zijn onder andere de Rits in het Spoorpark en de Kruikezeiker stoplichten. “Niet alleen in geval van nood is een reactie op alle initiatieven die als paddenstoelen uit de grond schoten in coronatijd”, vertelt Marieke. “Van soep koken voor de wijk, boodschappen doen voor je buren tot balkon concerten en stoepkrijt kunst.”

Aandacht voor mensen
Marieke vroeg Tiwos of ze het kunstwerk aan haar huis mocht hangen. “Ik had al langer het idee om iets aan deze buitenmuur te hangen. Het is een plek waar heel veel mensen voorbijkomen op hun dagelijkse route en het kan mensen iets positiefs meegeven voor de rest van de dag. In de jaren dat ik bij Tiwos huur viel het me op dat jullie meer zijn dan alleen een verhuurder. Tiwos is juist bezig met het contact tussen medewerkers en bewoners, en bewoners onderling. Dat was al voor corona, bijvoorbeeld met de oliebollenkaart maar zeker ook tijdens corona. Er is extra aandacht voor de mensen en het is duidelijk dat Tiwos dit niet alleen in geval van nood doet. Daarom past dit kunstwerk ook zo mooi bij Tiwos.”
Dat beaamt Tiwos-bestuurder René Scherpenisse: “Dit kunstwerk past bij wat wij graag willen; dat mensen naar elkaar omkijken. Het is niet alleen een oproep aan onze bewoners maar aan de hele stad.”

Positieve kant vasthouden
Marieke hoopt dat we de positieve kant die de coronacrisis in mensen los heeft gemaakt vasthouden. Ook niet in geval van nood. Het kunstwerk is daar een geheugensteuntje voor. Voor zorg voor elkaar, hulp en steun, saamhorigheid. “Als iedereen op zijn eigen manier een steentje bijdraagt kunnen we samen elke crisis aan. Laat dit het nieuwe normaal zijn. Niet alleen in geval van nood. Naastenliefde is onze redding. Altijd.”