Tilburg krijgt woningen ‘zonder voetafdruk’

19-07-2021

De toekomst van het wonen begint in Tilburg. Dat vindt althans Woud, een bedrijf van vier lokale ondernemers dat als eerste seriematig huizen gaat bouwen waarin je kunt wonen zonder de aarde te belasten. De eerste huizen worden gebouwd in de Ahausstraat.

De bouwsector is één van de grootste vervuilers in Nederland. Ook tijdens het gebruik van huizen komt veel CO2 vrij. Woud heeft de ambitie om dit te veranderen. ‘Onze huizen worden gebouwd uit natuurlijke materialen en ze wekken hun eigen energiebehoefte op’ zegt Frank van Winden van Woud. Ons doel is “Goed wonen met een minimale ecologische voetafdruk’.

Tilburg krijgt de primeur

De eerste twee woningen die Woud gaat bouwen komen in de Ahausstraat in Tilburg, tegenover het monumentale hoofdgebouw van Rooi Pannen. Tiwos is de beoogd eigenaar van de huizen. ‘We moeten echt duurzamer gaan wonen dan we nu doen’, zegt portefeuillemanager Jeroen Band van de woningcorporatie. ‘Tiwos levert graag een bijdrage om die verandering in gang te zetten. Want als we het in de huursector voor elkaar krijgen om klimaatneutraal, energieneutraal en circulair te bouwen, dan kan het overal.”

Bouwen in één nacht

De huizen worden volledig gebouwd in een timmerfabriek (Frank van Roij in Goirle) en vervolgens in twee delen met speciaal transport naar de bouwplaats gebracht. In één nacht worden beide huizen op de locatie gemonteerd, daarna zijn ze gelijk bewoonbaar. Woud verwacht dat de huizen aan het einde van het jaar geplaatst gaan worden. Omwonenden zijn alvast geïnformeerd, zegt van Winden: “We willen voorkomen dat ze op een goede dag wakker worden en tot de ontdekking komen dat er twee nieuwe huizen in de straat staan’.

Een eigentijds ontwerp

Ook van binnen zijn de huizen bijzonder. De muren zijn er van hout en de indeling is heel anders dan de huizen die nu nog veel gebouwd worden. ‘Die zijn vooral ontworpen met een traditioneel Nederlands gezin uit de vorige eeuw in gedachte’, licht van Winden toe. ‘Inmiddels kennen we veel verschillende samenlevingsvormen en stellen we heel andere eisen aan ons huis. We willen nu bijvoorbeeld meer thuiswerken. We zetten daarom in op ruime kamers en verschillende leefplekken in huis, zodat er voor iedere activiteit geschikte ruimte is. ‘

Woud bouwt kant en klare woningen met als doel: goed wonen zonder voetafdruk. Meer informatie op de website www.woudvoorwonen.nl.

Misschien ook interessant