Tiwos geeft Gebruikte Bouwmaterialen tweede leven

26-09-2023

Tiwos treedt toe tot de materialenbank van Gebruiktebouwmaterialen.com. Hiervoor ondertekenden René Scherpenisse (bestuurder van Tiwos) en Arie van Liempd (directeur van Gebruiktebouwmaterialen.com) dinsdag 26 september een overeenkomst. Voor Tiwos is dit een stap in haar ambitie om zoveel mogelijk herbruikbare materialen een tweede leven te geven.

Circulariteit
Tiwos zet stappen op het gebied van circulariteit. Derk van der Sluijs, adviseur Duurzaamheid bij Tiwos, “Bij grootonderhoudsprojecten passeren veel bouwmaterialen. We zien kansen om veel gebruikte materialen een tweede leven te geven. Dat doen we bijvoorbeeld al bij het groot onderhoud in de Jagerslaan, waar we oude dakpannen recyclen tot grondstof voor straatstenen, we bestaand glas hergebruiken en we via Gebruiktebouwmaterialen.com van gebruikte trespaplaten huisnummerbordjes maken en gebruikte bergingsdeuren een tweede leven geven. Daarnaast verzamelen we trespaplaten, deuren en kozijnen om deze aan te bieden via Gebruiktebouwmaterialen.com. Zo brengen we de materialen terug de kringloop in. We zijn blij met onze bouwpartner Coen Hagedoorn Bouw die samen met ons deze stap wil zetten.”

Directeur Arie van Liempd van Gebruiktebouwmaterialen.com is ontzettend verheugd met de toetreding van Tiwos. “Tilburg is net als alle andere steden in Nederland de grondstofmijn van de toekomst. We zijn dan ook ontzettend trots dat we met groot grondstofbezitter Tiwos een eerste stap gaan zetten richting een circulaire samenleving. Niet alleen met Tiwos, maar wij hopen ook de samenwerking aan kunnen te gaan met de andere corporaties in Tilburg. Onze materiaalbank is er klaar voor. Met de aansluiting van Tiwos in de materialenbank gaan we ervoor zorgen dat afval verandert in waarde. Niet alleen in euro’s, maar ook de besparing van natuurlijke grondstoffen en het terugbrengen van de CO₂ uitstoot. Dit is goed nieuws voor iedereen.”

Samenwerking in twee richtingen
De samenwerking tussen Tiwos en Gebruiktebouwmaterialen.com werkt twee richtingen uit. Materialen die vrijkomen bij sloop en groot onderhoud biedt Tiwos aan via Gebruiktebouwmaterialen.com. De materialen blijven eigendom van Tiwos, Gebruiktebouwmaterialen.com zorgt ervoor dat zij een nieuwe bestemming vinden. Anderzijds geldt ook dat Tiwos als partner van de materialenbank toegang heeft tot de gebruikte bouwmaterialen en deze kan toepassen bij haar nieuwbouw- en groot onderhoudsprojecten.