Goede buren: Paul Paradé

Een goede buur is beter dan een verre vriend, luidt het spreekwoord. Het is fijn als het contact ‎tussen buren goed is en je elkaar af en toe kunt helpen. We gingen langs bij Paul Paradé, die ‎bijna alle mensen in de straat kent én veel voor ze doet.

Handige klusjesman
‎“Een aantal jaar geleden is mijn vrouw overleden’, vertelt Paul. ‘Ik moest mijn leven opeens ‎opnieuw gaan inrichten en ben weer een beetje gaan klussen. Ik ben altijd timmerman geweest ‎en ben handig. Al snel wisten mensen me te vinden, tot zelfs buiten de buurt. Ook tijdens het ‎groot onderhoud hier in de straat heb ik veel bewoners kunnen helpen. Ik heb wanden en ‎plafonds geschilderd, zolders leeggeruimd, vloeren gelegd, noem maar op. Overal waar ik ‎kwam werd ik hartelijk ontvangen. Mensen waren echt blij met mijn hulp.”

Bezig blijven
‎“We kennen elkaar hier in de straat en letten op elkaar. Als hier om 10 uur de gordijnen nog ‎dicht zijn dan weet mijn overbuurvrouw dat er iets mis is. En als ik kan helpen dan doe ik dat ‎graag. Zo laat ik de hond van de buurvrouw uit als dat nodig, drink ik elke dag koffie bij een ‎mevrouw die slecht ter been is, zorg ik voor de post en de vissen als er buren met vakantie zijn ‎en breng ik buurtgenoten naar het buurthuis. Zo blijf ik lekker bezig.” Vorig jaar werd Paul 70 ‎jaar. “De halve straat zat hier op de plaats. We hebben gebarbecued, het was ontzettend ‎gezellig.”

Winteravonden
Paul is lang vrijwilliger geweest bij De Back en zit nu alweer 5 jaar bij de Buurtcommissie. ‎Daarnaast biljart hij één keer per week, heeft hij met zijn broers elke maand een ‘broeravond’ ‎en klust hij in zijn eigen huis. “Ik heb een mooie volière voor mijn vogels gemaakt en ben nu ‎begonnen met een kamer voor mijn treinen. Ik heb 300 meter rails, 5 locomotieven en een hele ‎hoop huisjes. Daar kan ik mooi aan werken tijdens de donkere winteravonden die er weer ‎aankomen. En het zorgt voor ontspanning. Want de boog kan niet altijd gespannen staan.”