Iedereen is creatief

Iedereen is creatief

Gee Adriaansz is vijf jaar geleden met haar twee kinderen terug naar Nederland gekomen, een onderdrukkend huwelijk ontvlucht. Gee: “Met slechts een koffer kwamen we hier aan”. Waar andere steden niets anders voor haar hadden dan de daklozenopvang, werd zij in Tilburg wél geholpen. “Woning in Zicht heeft mijn inschrijfduur verhoogd met 7 jaar. Daar mocht ik toen 1 jaar lang mee reageren op woningen”. In mei 2019 vond zij haar huis, vlakbij het Rooseveltplein.

Stipjes en streepjes

“Toen ik na lange tijd doorgaan voor mijn kinderen eindelijk kon loslaten, kwam ik voor de lockdown in een burn-out terecht,” vertelt Gee. “Ik kreeg toen ineens een enorme drang om te gaan schilderen. Ik begon met potlood en fineliner en maakte grote tekeningen, die helemaal gemaakt zijn met stipjes en streepjes. Met één tekening was ik wel 10 tot 15 uur bezig. Het was voor mij een soort therapie. Later ben ik met kleur gaan werken.”

Waterverven kan je leren

“Ik wist dat dit was waar ik mee verder wilde, dus in 2021 heb ik subsidie aangevraagd bij het Makersfonds om een online academie te starten”. vertelt Gee. “Van die subsidie heb ik een camera, microfoon en software aangeschaft en ben ik cursussen gaan geven, zoals bijvoorbeeld ‘Waterverven kun je leren’. Deze cursussen ga ik nu ook fysiek geven. Iedereen is namelijk creatief, ook al denken ze misschien van niet. Als je de technieken leert, kan iedereen zijn of haar creativiteit uiten.”

Dichtbijhuis

Vastbesloten om meer mensen te leren kennen in Tilburg sloot Gee zich aan bij de ouderraad op de school van haar kinderen, de wijkraad, het buurtcomité en bij de activiteiten die tijdens de lockdown georganiseerd werden bij het Dichtbijhuis aan het Rooseveltplein 9. “Elke woensdagmiddag organiseren we hier de knutselclub voor kinderen en ouders uit de buurt, en Het Buurtbakske waar mensen uit de buurt samen koffie of thee kunnen drinken in de gezellige woonkamer.” Gee kijkt de kleurrijke woonkamer rond. Gee: “Eerst stond hier alleen een tafel. We wilden het huiselijker maken en zijn aan de slag gegaan. Alle spullen in het huis zijn gedoneerd of gratis opgehaald van Marktplaats. De tuin zijn we aan het aanleggen, in het voorjaar kunnen we gaan zaaien en planten. De muurschilderingen heb ik gemaakt.”

Pauw

“Ik had nog nooit een pauw geschilderd, en toch is het dan weer gelukt” vertelt Gee over de muurschilderingen in het Dichtbijhuis “Ik ben begonnen met de gele bloemen en zo verder gegaan het huis door. Ik kreeg de vrije hand in wat ik wilde schilderen.”

Buurtbenkske

“Met het buurtcomité organiseren we van alles, gaat Gee verder. Zoals bijvoorbeeld een winterfeest of een voordeurmarkt die we nu al voor de derde keer gaan organiseren. Ik ben ook bezig met de aanvraag van een Social Sofa – ook wel een buurtbenkske genoemd. We hebben al verschillende donaties binnen en de subsidies ervoor zijn aangevraagd. Wanneer we de bank kunnen gaan versieren met mozaïek gaan we dat hier in de buurt doen, samen met andere buurtbewoners.”

 

DICHTBIJHUIS ROOSEVELTPLEIN 9

Het dichtbijhuis is een samenwerking tussen Gemeente Tilburg, ContourdeTwern, TBV Wonen en Tiwos. Elke woensdag van 12.00 tot 13.00 is de buurtbeheerder van Tiwos aanwezig in het Dichtbijhuis.

Buurtbakske
Woensdagmiddag wordt het ‘Buurtbakske’ georganiseerd van 14:30 tot 16:00 uur, waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten met een kopje koffie of thee.

Wil je iemand spreken omdat je een idee, vraag of zorg hebt? Bel gerust aan bij Rooseveltplein 9!