Thuis bij… Piet en Toos Schreppers

Dit is een bijzondere thuis bij… we zitten namelijk met Piet en Toos Schreppers in de vergaderkamer van Tiwos. Omdat we onze bewoners ook op kantoor dichtbij willen hebben, hangt er een mooi fotobehang van Piet en Toos in hun eetkamer. Ze hebben een gevulde koektrommel meegenomen als cadeautje, dezelfde als op de foto!

Van oude vrijsters naar een flat
Piet en Toos wonen al ruim 50 jaar in de Reit. Piet: “We begonnen samen op het Leo 13 plein, bij twee oude vrijsters op de bovenverdieping. Dat werd verkocht dus we moesten verhuizen. Toos was al in verwachting en we waren dan ook erg blij toen we een flatje in de Abdij van Averbodestraat kregen.” “Met drie kamers voelde het alsof we verstoppertje konden spelen in die flat”, herinnert Toos zich.

Wonen op het aardappelveld
Toos komt uit de Reit en heeft de wijk zien veranderen. “Waar we nu wonen was vroeger het aardappelveld. Er was nog geen spoortunnel. De treinen waren altijd aan het rangeren bij Boerke Mutsaers. Je kon dan ook nooit even snel boodschappen doen, want met een beetje pech stond je een hele tijd op de treinen te wachten.” Ze woonden 16 jaar met hun twee kinderen in de flat toen ze verhuisden naar een eengezinswoning in de wijk. “We hebben hier altijd goed gewoond. Het is de laatste jaren aan het veranderen, er wonen meer verschillende mensen. Maar het woont nog steeds prettig vinden wij.”

Huis vol herinneringen
Piet: “We verhuisden in februari, op de slee want het was een erg nare winter. In het begin stookten we nog op kolen. Daarna kwam het gas en nu hebben we centrale verwarming. Ik heb zelf ook veel geïsoleerd, en onlangs hebben we een nieuwe badkamer gekregen.” “We hadden nog een Lavet. Die jongen van Van der Weegen had zo’n ding nog nooit gezien”, lacht Toos. “Verder is het eigenlijk altijd geweest zoals het er nu uitziet. Met persoonlijke herinneringen zoals de foto’s en de spoelen uit Piet zijn tijd bij de textielfabriek.” Piet werkte er 42 jaar en maakte de sluiting van twee textielfabrieken mee. Mommers, de laatste in Tilburg, sloot in 1995. Toen ging hij met pensioen. Toos: “Een tijd terug kwam er iemand van ContourDeTwern kijken of we het alleen nog kunnen redden. Daaraan merk je dat je ouder wordt. Maar we hopen hier nog heel lang te blijven wonen!”