Cooll, Fectum en Tarnoc winnaars WarmteWissel

09-03-2020

Finale-event drukbezocht

Tijdens het finale-event van De WarmteWissel, op donderdag 5 maart in de CHV Noordkade te Veghel, werden de vijf finalisten en hun oplossingen beoordeeld door vakjury en publiek. Rondom en tijdens het middagvullende evenement konden alle gasten nader kennismaken met diverse van de 48 inzendingen, netwerken, bestaande contacten ontmoeten en nieuwe relaties opdoen.

De winnaars
De drie winnaars, Cooll, Fectum en Tarnoc, gingen elk met een cheque van 20.000,- euro naar huis, terwijl de andere twee finalisten, HRsolar SPRING en Volthera, beide een cheque van 5.000,- euro in ontvangst mochten nemen. De meeste publieksstemmen gingen naar Volthera, dat daarmee de publieksprijs won.

Ruud Surstedt, namens de huurders in de klankbord- en duurzaamheidsgroep van de acht Lente-corporaties, wilde juist vanuit zijn installatieachtergrond de finale graag bijwonen: “Als huurder kijk je natuurlijk vooral naar de kosten. Ik vind het WarmteWissel-initiatief geweldig. Het is dé manier om de industrie te interesseren door markt aan te bieden.”

Projectleider Christel van Vught kijkt tevreden terug op De WarmteWissel en het finale-evenement: “Ik ben positief verrast over de opkomst, een volle zaal en door het niveau van de 48 inzendingen. We hebben iedereen feedback gegeven, geprobeerd lijntjes te leggen met andere corporaties, bijvoorbeeld ook voor nieuwbouw of wijkvernieuwing. Hele goede oogst!”

Tijdens de finalepresentaties luisterden zowel publiek als jury aandachtig naar de vijf finalepitches. De vakjury bestond uit Sabine Jansen (universitair docent TU Delft – Architectural Engineering & Technology), Hans van Vucht namens Centrum voor Woononderzoek, Elphi Nelissen (professor Building Sustainability TU Eindhoven) en Harrie Windmüller (bestuurder BrabantWonen, namens het Lente-bestuur).

https://vimeo.com/397125486

Het vervolg
De acht lente-corporaties gaan de winnende oplossingen in de praktijk testen, door samen met de winnaars proefopstellingen in huurderswoningen te realiseren. Doel is via verdere ontwikkeling uiteindelijk te komen tot energiebesparende, CO2-reducerende en comfortabele alternatieven voor de traditionele cv- en warmwaterketels.  Oplossingen worden ook door de andere geïnteresseerde corporaties in Nederland – die Vriend van De WarmteWissel zijn – opgepakt.

De WarmteWissel
Acht Brabantse Lente-corporaties (Alwel – Area – BrabantWonen – Casade – Stadlander – Tiwos – WonenBreburg – Zayaz) hebben de duurzame ambitie om gezamenlijk hun woningvoorraad aardgasvrij en CO2-neutraal te maken. De WarmteWissel is de uitdaging die ze neerlegden om met betere, innovatievere én praktisch toepasbare oplossingen voor individuele CV-(combi)ketels in hun huurderswoningen te komen. Marktpartijen pakten die handschoen op en stuurden 48 inzendingen in waaruit de vakjury de finale selectie maakte die op 5 maart werden gepresenteerd.