Doorstromen nu ook mogelijk tussen woningcorporaties

19-12-2022

Om doorstromen naar een andere woning makkelijker te maken, werken de drie Tilburgse woningcorporaties nu samen. Zoekt een huurder iets wat bij de eigen woningcorporatie niet beschikbaar is, dan kan je nu ook doorstromen naar een woning van een andere woningcorporatie. Steeds meer mensen vinden op die manier een woning die beter bij ze past. Twee doorstromers vertellen hoe zij het doorstromen hebben ervaren.

Wendy van Dijk verhuisde van een gezinswoning naar een appartement
“Sinds mijn kinderen het huis uit zijn, woonde ik in mijn eentje in een ruime gezinswoning met drie slaapkamers en een behoorlijke tuin. Behalve dat ik het allemaal bij moest houden, vond ik het ook niet sociaal om met de huidige woningnood zo’n groot huis bezet te houden. Daarom heb ik WonenBreburg gebeld en aangegeven dat ik kleiner wilde gaan wonen. Maar ik wilde niet méér betalen voor een appartement. Consulent doorstroming Jasperine Raasen heeft toen een afspraak met me gemaakt. Ze vertelde dat ze met de andere woningcorporaties in Tilburg een pilot gingen doen en vroeg wat mijn wensen waren. Al snel had ze door wat bij mij paste.

Half september kreeg ik een mail dat ze mogelijk een appartement voor me had. We zijn gaan kijken en ik heb meteen ja gezegd. Ik schrok er wel van hoeveel kleiner het was. Ik moest behoorlijk ontspullen. Maar het voelde wel meteen goed. Het voldoet aan al mijn wensen: twee slaapkamers en in de Reeshof. Naast het spoor stond niet op mijn verlanglijstje, maar dat valt dankzij het geluidwerend glas heel erg mee. Het vorige huis had zonnepanelen. Hoe groot is de kans dat je dat in je appartement ook krijgt? Maar ook die liggen er. Het is een bijna energieneutraal gebouw.  In mijn ogen kan ik hier heel oud worden. Doorstromen vind ik zeker een aanrader. Ik zou het meteen weer doen. Ook het contact met Jasperine is heel goed. Ik had het niet beter kunnen treffen.”


Foto: Wendy van Dijk

Ad Rutten stroomde door naar een aanleunwoning
“Ik heb 82 jaar in Tilburg gewoond, eerst in de Trouwlaan, de laatste 30 jaar in de Bernard Loderstraat. Sinds mijn vrouw in 2017 gestorven is, ben ik alleen. Voor mij was het huis veel te groot, dat gun ik dan liever aan een gezin. Zelf ben ik op een leeftijd gekomen dat een aanleunwoning ideaal is. Als er dan iets gebeurt, is hulp dichtbij. Mijn dochter heeft naar Tiwos gebeld. Ze heeft uitgelegd wat de situatie was en dat ik kleiner wilde gaan wonen. Maar ik stond niet ingeschreven en had ook geen punten opgebouwd. Van doorstroommakelaar Anneke Dermois hoorden we dat er een pilot Doorstroming was. Tiwos heeft zelf geen aanleunwoningen, maar het is het ook mogelijk om naar een aanleunwoning van een andere woningcorporatie te gaan.

We kregen een lijst met mogelijkheden en hebben een ronde gereden langs de complexen waar ik wel wilde wonen. In Tilburg vond ik niet wat ik zocht: een gevoel van ruimte, veel licht en de vrijheid om mijn eigen huishouden te doen. Want ik kook nog iedere dag zelf. Toen ik hier kwam viel me meteen op hoe licht het hier is. Er kwam al snel een aanbod, dus ik heb de knoop doorgehakt en nu woon ik in Udenhout. De omgeving is hier heel mooi. Ik hou ervan om in de bossen te zijn, die zijn hier ook dichtbij. De keerzijde is dat ik afscheid moest nemen van een hoop spullen, mijn hulp en de buren. Maar ik krijg er een fijn licht appartement in een natuurlijke omgeving voor terug. Van de overstap naar een andere woningcorporatie heb ik amper iets gemerkt. Zowel Karen van TBV Wonen als Anneke van Tiwos hebben me heel goed behandeld.”


Foto: Ad Rutten

Doorstroommakelaar Anneke Dermois (Tiwos):
“Wij hebben zelf geen aanleunwoningen in ons woningbestand. Daarom is het fijn dat we onze huurders nu ook naar een andere corporatie kunnen laten doorstromen. In het geval van meneer Rutten heb ik met zowel WonenBreburg als TBV Wonen bekeken wat zij voor mogelijkheden hadden. We hebben afgesproken dat de partij waar de huurder vertrekt de verhuiskostenvergoeding regelt. De bezichtiging en de verdere afhandeling doet de nieuwe verhuurder. Dat werkt goed. Een kwestie van goed blijven communiceren en waarmaken wat je belooft.”