Wonen in een proefwoning

Tiwos vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van duurzame manieren van verwarmen. Dit doen wij door nieuwe installaties te testen in de praktijk. We doen dat in leegstaande woningen maar soms ook in een woning waar al iemand woont. Zo ook in de woning van Meggy. Daar testen we de installatie van het bedrijf Fectum. Meggy vertelt daar graag over.

Paleisje
Meggy woont nu twee jaar in Tilburg, samen met haar twee kinderen. Ze heeft hiervoor 7 jaar in Ghana gewoond waar de leefomstandigheden heel anders zijn dan hier. Meggy: “Ik ben altijd al bezig geweest met duurzaamheid, vergroenen, recyclen en dat soort dingen. Dat is in Ghana meer geworden omdat ik daar veel niet had. Soms
hadden we niet eens water. Je wordt je dan overal veel bewuster van en deze woning in Nederland voelt dus echt als een paleisje.”

Vrijwilligers gezocht
Het bewonersblad van Tiwos lag al een tijdje op een stapel post, voordat ze de tijd had het blad te bekijken. Meggy: “Toen ik las dat Tiwos vrijwilligers zocht voor het testen van oplossingen voor duurzame verwarming heb ik me direct aangemeld. Tiwos is samen met Fectum komen kijken of mijn woning geschikt was en uiteindelijk is de installatie op mijn zolder geplaatst.”

Verwachtingen
“Ik had vooraf niet echt verwachtingen. Ik heb er technisch niet veel verstand van en ging er dus heel open in. En een pilot is altijd ergens goed voor. Ik doe niet primair mee om geld te besparen, ik doe mee omdat ik wat wil doen voor het milieu. Maar ik heb mijn afschriften al wel even vergeleken met vorig jaar en zie nu al verandering. Dat belooft veel goeds, maar het stookseizoen moet natuurlijk nog wel beginnen.”

Milieu minder belasten
“Natuurlijk gaat niet alles meteen goed, maar het is ook een pilot. Ik verwacht ook geen perfectie. De verbeterpunten die ik heb, geef ik graag door. Ik ben vooral blij dat ik iets kan doen en vind het tof dat Tiwos dit soort initiatieven neemt. Ik hoop dat er steeds meer mensen bewuster worden en het milieu minder belasten.”

Meer weten over de installatie van Fectum?
Kijk op www.fectuminnovation.com
Ook meedoen met een pilot? Meld je aan door een e-mail te sturen naar: duurzaamheid@tiwos.nl