Tiwos winnaar Atriensis Award regio Zuid

16-04-2020

De resultaten van de Atriensis Energiemonitor 2020 zijn bekend! Maar liefst 104 corporaties met in totaal ruim 850.000 woningen deden dit jaar mee. De gemiddelde energieprestatie is 4% beter dan in 2019! Een mooie sprong ten opzichte van een jaar eerder. Wij zijn trots! Tiwos heeft de Atriensis Award regio Zuid gewonnen voor de de beste energieprestatie.  De beste energieprestatie is een combinatie van de gemiddelde labelklasse én het gemiddelde bouwjaar.

Winnaar(s)
De Atriensis Energiemonitor 2020 geeft inzicht in de energetische prestaties van woningcorporaties. Meetmiddel is de gemiddelde labelklasse: een optelsom van vóór 1 januari 2015 afgemelde energielabels en ná 1 januari 2015 afgemelde Energie-Indexen. Met 104 deelnemende corporaties en ruim 850.000 woningen een goede benchmark voor de hele sector. Ook dit jaar weer een algemene winnaar en verschillende regiowinnaars:

Resultaten
De resultaten van de Atriensis Energiemonitor 2020 zijn dit jaar zeker positief te noemen:

  • Gemiddelde labelklasse in de monitor is 5,27, labelklasse C, maar bijna bij B. Een verbetering van 4% ten opzichte van 2019. Ter vergelijking: vorig jaar steeg de gemiddelde labelklasse met 2%. Tiwos heeft gemiddeld een label B!
  • Maar liefst 73% van de woningen heeft een groene labelklasse, A, B of C. Een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar
  • Op ruim 9% van de woningen liggen PV panelen

Toekomst
Doel van de corporatiesector is gemiddeld labelklasse B vanaf 2021. Afgesproken in het Convenant energiebesparing huursector. Nog één jaar te gaan. Met het volgen van de gemiddelde trend de afgelopen jaren nét niet haalbaar. Een kleine versnelling is dus nog nodig. Verbetering van één labelklasse vraagt een investering van gemiddeld € 5.000 per woning. Doorgerekend naar de hele sector een investering van € 2,5 miljard voor het bereiken van de ondergrens van labelklasse B. Inzetten op het midden van labelklasse B? Dat vraagt om een totale investering van ruim € 8 miljard euro. Spannend dus, of gemiddeld label B in 2021 lukt!

Meer weten? Lees de notitie ‘Resultaten Atriensis Energiemonitor 2020