Heeft u een kelder? Controleer deze dan op vocht!

Blij in de Barend Busnacstraat

Sinds 1,5 jaar wonen Ad en Tonnie Claassens met veel plezier in het nieuwbouwcomplex aan de Barend Busnacstraat. “Geboren en getogen in Tilburg hebben we zo’n beetje in de hele stad gewoond”, vertelt Ad.

Hiervoor woonden ze vijf jaar in het Kwendelhof, maar daar konden ze hun draai niet vinden. Elke avond om zeven uur bleef Tonnie de website van Woning in Zicht in de gaten houden tot op een gegeven moment dit nieuwbouwcomplex voorbijkwam waarop je kon inschrijven. Tonnie heeft meteen gereageerd en bleek de eerste! “Toen we de sleutel kregen zat ik echt te swingen in de auto!”, lacht Tonnie.

We stoken al een half jaar niet meer
Jan: “Op 20 mei 2021 zijn we hierin getrokken. Het bevalt echt fantastisch. In ons vorige huis kregen we het nooit warm. Maar hier hebben we zonnepanelen en vloerverwarming en dat is fantastisch. Wij stoken al een half jaar niet meer en dat is zeker nu toch wel heel fijn.” Een kleine rondleiding laat een ruim appartement zien, met veel licht. Ze hebben twee slaapkamers, waarvan ze de kleinste gebruiken voor strijken en fietsen op de hometrainer thuis. Daarnaast tennist Ad nog twee keer in de week en sinds kort doen ze samen aan beeldhouwen. Alle beelden die in huis staan, heeft Tonnie zelf gemaakt.

Bewonerscommissie
Het meeste contact hebben ze met de mensen van hun eigen leeftijd. Ad probeert een bewonerscommissie op te zetten, maar dat blijkt in de praktijk nog een beetje lastig. Ad: “De jonge mensen werken allemaal en hebben toch hun eigen leven.” Binnenkort neemt hij twee oudere bewoners mee naar de HBO om te kijken of ze het iets vinden. “Ze hebben vaak het idee dat hun inbreng er niet toe doet en ik wil eigenlijk laten zien dat dat juist wel zo is. De directeur is een hele open man en je kan er echt je verhaal doen.”

Samen voor de buurt
Toen ze hier kwamen wonen, stond het onkruid hoog. Ad vroeg aan buurtbeheerder Levi of ze het stukje grond voor hun appartement mochten gebruiken en dat mocht. “We zijn toen met dat tuintje begonnen en binnen de kortste keren was iedereen bezig”, vertelt Ad. Ze hebben ook veel contact met hun buurvrouw. Ze komt ook nog even kijken en laat trots de tuin zien. Die ziet er prachtig uit. Niet alleen het stukje voor haar eigen woning, maar ook het hele stuk langs het gebouw houdt ze bij. Ze verbouwt allerlei groente zoals paprika’s, pepers, snijbonen, tomaten en brengt de gerechten die ze daarvan maakt ook regelmatig bij Ad en Tonnie langs. Ook gaat er vaak een bordje – halal – eten de andere kant op. Zo helpen ze elkaar een beetje. Ze is ook blij met het leuke contact. Samen werken ze in de tuin, kletsen er gezellig bij en drinken een kopje koffie. En als de kleinkinderen komen, dan kunnen ze lekker op het pleintje spelen.

Traverse
Naast het complex zit Traverse, waar mensen hulp krijgen bij de weg naar zelfstandig wonen. Tonnie: “We kregen een uitnodiging om kennis te maken en hebben een rondleiding gehad. Van tevoren was er toch een beetje angst of we er last van zouden krijgen, maar dat is helemaal niet zo. Het is perfect geregeld daar en geweldig om te zien hoe het daar werkt. Het is fijn om te weten wie je buren zijn. Je krijgt ook meer begrip voor elkaar. Als er een keertje wat is, dan bel je niet de politie, maar dan loop je er gewoon even naar toe.”

We hopen hier nog zo’n 10 jaar te hebben
“We wonen hier gewoon echt heel gezellig, met mensen van onze eigen leeftijd. Wij genieten daar echt van.” En dat stralen ze ook uit. “Dat komt omdat ik hier ben komen wonen op de dag dat ik 78 werd”, zegt Tonnie. “Vrienden brachten worstenbroodjes mee en zo stonden we hier met de verhuizers worstenbroodjes te eten, meteen een goed begin”, lacht ze. Ze hebben het appartement helemaal naar hun zin kunnen inrichten. “Want”, zegt Ad “daar moeten we eerlijk in zijn, dit is ons laatste adres.” Tonnie: “Dat hoop ik toch wel, dat we niet nog een keer hoeven te verhuizen.”