Heeft u een kelder? Controleer deze dan op vocht!

Kees zit niet stil

“Hoe het hem lukt weet ik niet, maar hij krijgt alles voor elkaar”, vertelt Clasien van Liemde over haar man Kees. “Ik zocht contact met de gemeente om wat te doen met het dorre stuk grond in het midden van het hofje, vertelt Kees. Ik dacht aan een jeu de boules-baan. Deze baan is er helaas niet ge komen, maar ze hebben het nu wel mooi aangeplant.”

Doorstroomverzoek
Kees en Clasien wonen nu 2 jaar aan het Stedekehof, een rustig hofje verscholen in een zijstraat aan het Wilhelminapark. Kees: “Ons vorige huis was op de tweede verdieping, maar toen Clasien afhankelijk werd van een scootmobiel ging dat niet meer. We hebben toen een doorstroomverzoek ingediend bij Tiwos en kregen verrassend snel een aanbod. Al binnen 4 maanden!” In coronatijd zijn ze verhuisd naar een appartement op de begane grond, waar de scootmobiel in de voortuin naast de deur kan staan. Clasien: “Kees zet deze wanneer dat nodig is in het oplaadhok voor me.”

Iedereen hielp mee
Met de buurt hebben Kees en Clasien een plan gemaakt om alle voortuinen een beetje hetzelfde in te richten. Iedereen hielp mee en pakte iets voor zijn of haar rekening. “De buurman had nog zakken van het werk om te gebruiken en de ander voerde tuinafval af naar de milieustraat”, vertelt Kees. Ook voor de lege plekken naast het oplaadhok heeft Kees een plan gemaakt. Kees: “Naast het hok zetten bewoners planten die ze niet meer wilden. Ik heb toen aan Tiwos gevraagd of de tegels naast het hok weg mochten zodat de planten er konden staan. Dat was mogelijk. Een hoveniersbedrijf heeft de tegels en het zand afgevoerd en de planten van bewoners en een paar nieuwe zijn er ingezet. Ook is er een slang opgehangen zodat ik ze water kan geven.”

Groene vingers
Planten en groen volop in het Stedekehof, mede door Kees. “Ik heb bij de gemeente gevraagd of ik nog een extra stukje grond van het binnenhofje mocht beplanten, dat mocht”, vertelt Kees. “Ze leverden zaadjes en wezen een stuk aan dat ik mocht omschoffelen en inplanten. Er staat een bordje bij dat het niet gemaaid mag worden.” Ook staat er een kastje vol met stekjes in de voortuin. Clasien: “Daar mag je stekjes omruilen, of je geeft er wat voor als je niks te ruilen hebt, 50 cent bijvoorbeeld. We deden onlangs ook mee met stekjesdag!”

Goed contact
“We hebben goed contact met alle buren en drinken soms koffie bij elkaar. Ik ga regelmatig kaarten met de overbuurvrouw”, vertelt Clasien. Kees zingt bij een koor met gedementeerde ouderen. Kees: “Vooral liedjes van vroeger, die herkennen ze natuurlijk. Het koor heet De Vergeetmenietjes, een passende naam omdat deze groep mensen vaak vergeten wordt.” Daarnaast is Kees ook nog Reikimaster en geeft hij behandelingen in zijn behandelkamer die vol staat met budha beelden. Kees: “Ik vraag er niet veel voor hoor, maar een kleine vergoeding.”

Er even tussenuit
Kees is daarnaast ook mantelzorger voor Clasien, die in 19 jaar al 15 keer werd geopereerd. Toch kan hij binnenkort met zijn dochter op reis naar Thailand. Kees: “Met wat extra hulp voor Clasien en een armband met een noodknop, zodat er altijd hulp kan komen als dat nodig is, kan ik er met een gerust hart even tussenuit.”