We zitten hier goed

Eenvoudig energie besparen met de Energiebox
De Energiebox is een cadeautje van de gemeente Tilburg en de drie Tilburgse woningcorporaties en bestaat uit een adviesgesprek met een energiecoach en een box met energiebesparende producten. Na afloop van het bezoek krijg je een overzicht met tips en de opbrengsten in de vorm van een adviesrapport. Dat alles helemaal gratis. Samen met energiecoach Peter Eikelenstam gingen we op bezoek bij de familie Dankers die gebruik heeft gemaakt van het aanbod.

We zitten hier goed
Jan en zijn vrouw Bep wonen al 41 jaar in de Diepenstraat in Tilburg. Aan de woning is veel veranderd in al die jaren. Er is twee keer groot onderhoud uitgevoerd en ook zelf hebben ze veel aan de woning gedaan. Met een nieuwe keuken en zonnepanelen op het dak, zijn ze van plan hier nog lang te blijven wonen. “We zitten hier goed en zijn heel tevreden”, zegt Bep.

Alle kleine beetjes helpen
Toen er een brief in de bus kwam over de Energiebox hebben ze zich direct via de website van Energiebox aangemeld. Jan: “Waarom we ons hebben aangemeld? Omdat alle kleine beetjes helpen! We doen wat we kunnen. Daarom hebben we door Tiwos ook zonnepanelen laten plaatsen. Dat zou ik echt iedereen willen aanraden. En we hebben de cadeaubon ‘Besparen doen we samen’ die we laatst kregen van de gemeente meteen ingewisseld.”

Energiecoach Peter
Nadat Jan en Bep zich hadden aangemeld, nam energiecoach Peter contact met ze op. Peter is al jaren energiecoach en heeft ondertussen al ruim 800 gesprekken gevoerd. En het worden er steeds meer nu de energieprijzen zo hard stijgen. Peter: “Ik maak mensen graag bewust van hun gedrag. Dit doe ik door veel vragen te stellen. Tijdens het adviesgesprek neem ik met de bewoners een vragenlijst door om meer te weten komen over hun elektriciteitsverbruik en of ze al slim verwarmen. Bovendien kan ik met ze bespreken hoe ze de zonnepanelen het beste kunnen gebruiken. Op basis van de huidige energietarieven geef ik dan een indicatie van de mogelijke besparing. Deze informatie en de besparingstips kunnen bewoners later teruglezen in het persoonlijk adviesrapport.”

Douchetimer of eierwekker?
Een energiecoach geeft naast besparingstips ook uitleg over het gebruik van de producten in de Energiebox. In de box zitten verschillende energiebesparende producten zoals onder andere een ledlamp, stekkerdoos met schakelaar, radiatorfolie, tochtstrip en een douchetimer. “Ik dacht eerst dat dit een eierwekker was”, lacht Jan met de douchetimer in zijn hand. Bep: “Dat klopt, maar de douchetimer heeft ons nu wel bewust gemaakt van de tijd die we douchen.”

Wil jij ook eenvoudig energie besparen met de Energiebox?
Meld je dan aan op www.energiebox.org/tilburg of bel 013-3034186