Vragen en antwoorden Barend Busnacstraat

Heeft u vragen over uw nieuwbouw appartement aan de Barend Busnacstraat ? Kijk dan hieronder of u vraag & antwoord erbij staan. Aan de antwoorden kunnen geen rechten worden ontleend.

Toewijzing & verhuur

Kan ik de huur voor de oplevering nog ‎opzeggen?‎

Ja dat kan. U krijgt 6 weken van tevoren te horen wanneer de definitieve oplevering is. Tot 4 weken voor oplevering kunt u kosteloos opzeggen.  Daarna heeft u 1 maand opzegtermijn met huurbetaling tot einde opzegtermijn.

Mijn inkomen is sterk gewijzigd, kom ik nog in aanmerking voor een appartement?

Neem hierover contact op met woonmakelaar Marielle Michielsen via telefoonnummer (013) 5490 890.

Moet ik verlengingskosten WIZ ‎betalen als ik het ‎appartement heb geaccepteerd?‎

Ja, tot het moment van de oplevering van het nieuwbouwcomplex moet u de verleningskosten van WIZ betalen.

Situatietekening & plattegronden

Hoe is de oriëntatie van het gebouw?‎

In de situatietekening en de schematische gebouwweergave is het noorden aan de bovenzijde van de tekening.

Is het binnenterrein afgesloten?

Nee, het binnenterrein is wel van Tiwos maar wordt niet afgesloten. Met de gemeente is afgesproken dat het semi-openbaar (voor iedereen toegankelijk) moet blijven.

Worden de bomen nog weggehaald?

Het gebied rond het gebouw is van de gemeente. De bomen die rond het gebouw staan blijven gehandhaafd.

Hoe wordt de corridor verlicht?‎

Op de koppen van de corridors (in de trapopgangen) zitten ramen waar daglicht vandaan komt. Voor de rest geen daglicht. Je hebt dus beperkt daglicht in de corridors (alleen bij appartementen bij de trapopgangen). De corridors worden dus altijd verlicht via kunstlicht. Overdag volop; in de nacht wordt dit automatisch gedempt.

Wat is een ‘onbenoemde ruimte’

Als er een ‘onbenoemde ruimte’ aangegeven staat op de plattegrond van het appartement heeft die ruimte een vast raam dat uitkijkt op de corridor. Deze ruimte is officieel geen 2e slaapkamer omdat het geen direct daglicht heeft. Daarom noemen we het een ‘onbenoemde ruimte’.  Deze ruimte wordt wel goed geventileerd via het ventilatiesysteem net zoals alle andere ruimten.

Er staat nog een ijzeren hek rond het terrein, blijft dit staan of gaat dit hek weg ?

Het hek rond het terrein staat op gemeentegrond. Naar verwachting is begin 2021 het inrichtingsplan van de gemeente bekend en wordt duidelijk wat er met het hek gebeurt.

Appartementen

Hoe worden de wanden opgeleverd?‎

De wanden van de woonkamer, slaapkamers en binnenberging worden behangklaar opgeleverd. Dat betekent dat ze voldoende vlak zijn zodat u ze goed kunt behangen. Ze zijn niet schilderklaar! Als u uw wanden wilt texen is het vaak nodig om de wanden te voorzien van een extra gladde laag (filmlaag). Ook is de kans groot dat er tijdens het eerste jaar op diverse plaatsen krimpscheurtjes ontstaan. Dat is bij nieuwbouw niet te voorkomen. In een nieuwbouwappartement zit nog veel bouwvocht. Dat verdwijnt langzaam uit het gebouw en veroorzaakt deze scheurtjes.

Wat is de hoogte van de wanden?

De wanden zijn ongeveer 2,60 m hoog.

Waar zitten de wandtegels?‎

In de badkamer tot plafondhoogte; in de toiletruimte tot 1,50 m hoogte. Keuken: tussen aanrechtblad en bovenkastjes; in de kookhoek tot 1,80 m en de koelkasthoek (naast keukenblok) 1,50 m.

Waar zijn de wanden afgewerkt met ‎spuitpleisterwerk?‎

Boven de tegels in het toilet en in de hoek waar het keukenblok staat. De wanden in de entree.

Welke vloeren worden standaard ‎betegeld?‎

De vloer van de badkamer en toiletruimte.

Hoe zijn de overige vloeren afgewerkt?‎

De vloeren worden afgewerkt met een gietvloer (2e  woonlaag en hoger) of cementdekvloer (1e woonlaag). Hierop kunt u uw vloerafwerking leggen. In deze vloeren ligt de vloerverwarming. Zie voor vloerbedekking: ‘uw appartement inrichten’.

Komen er standaard plinten?

Nee, het appartement wordt zonder plinten opgeleverd. Hier moet u zelf voor zorgen.

Hoe zijn de plafonds afgewerkt?

De plafonds van de gebruiksruimten zijn afgewerkt met wit spuitpleisterwerk.

Hoe groot is het standaard ‎keukenblok?‎

Een standaard keukenblok is 1,80 m: 3 onderkastjes van 60 cm en 3 bovenkastjes van 60 cm. De kookhoek is ongeveer 90 cm breed.

Welke opties worden er aangeboden ‎en wanneer?‎

De keuzemogelijkheden voor keukens en tegels is in augustus 2020 afgesloten.

Komt er een hangend toilet?

Ja er komt een hangend toilet.

Kan ik een verhoogde toiletpot ‎krijgen?‎

Nee; het hangende toilet heeft een standaard hoogte. Als u een verhoogd toilet nodig heeft moet u zelf een verhoogde toiletbril aanschaffen. Let op: het is een misverstand dat senioren altijd een verhoogd toilet moeten hebben! Belangrijk is dat uw voeten plat op de vloer staan als u zit (valgevaar)

Is een toilet in ‎de badkamer mogelijk?‎

Nee, het is niet mogelijk om een toilet in de badkamer te plaatsen.

Kan er een douchecabine geplaatst worden ?

Ja, dat kan.

Zijn er hoge dorpels?‎

Binnen het appartement
Er komen geen dorpels in het appartement met uitzondering van de toiletruimte en de badkamer. Deze dorpels zijn gemeten vanaf de vloerafwerking maximaal 20 mm hoog. Er wordt gerekend met een vloerafwerking door bewoner van 15mm. Daarom is de hoogte tussen de kale vloer van de hal en de bovenzijde van de dorpel maximaal 35 mm (15 mm vloerbedekking + 20 mm dorpel).

Buitendeuren
Dorpelhoogte van de algemene voordeur (entree woongebouw), de voordeur van het appartement en balkondeur is maximaal 20 mm. . Er wordt gerekend met een vloerafwerking door bewoner van 15mm. Daarom is de hoogte tussen de kale vloer van de hal en de bovenzijde van de dorpel is maximaal 35 mm (15 mm vloerbedekking + 20 mm dorpel).

Hoe gaan de balkons eruit zien?

De balkons worden aan de buitenzijde voorzien van een stalen hekwerk. Tussen de balkons onderling zit een matglazen tussenschot tot ongeveer 1,80 m hoogte.

 

Waarom draaien de balkondeuren naar binnen?

Het gebouw moet voldoen aan hoge luchtdichtheidseisen. Bij een naar buiten draaiende balkondeur kan dat alleen met een hoge drempel worden gerealiseerd. Het hele gebouw is laagdrempelig gemaakt.  Omdat Tiwos vindt dat de toegang tot de balkons ook laagdrempelig moet zijn, is gekozen voor naar binnen draaiende balkondeuren.

Worden er standaard screens aan de ‎buitenzijde aangebracht?‎

Nee, er komen geen standaard screens aan de buitenzijde van het complex. Het gebouw bevat veel overstekken en bovenliggende balkons of galerijen waardoor de inval van direct zonlicht binnen de normen blijft.

Mag ik zelf screens laten plaatsen?

Na schriftelijke toestemming vooraf van Tiwos mag u elektrisch bedienbare screens laten plaatsen op de oost-, west- en zuidgevels. Dit is wel aan strikte voorwaarden verbonden (kleur, uitvoering, bevestiging, type bediening). U mag nooit zelf gaten in de buitengevels of kozijnen (laten) aanbrengen. Op de plaatsen waar screens mogen is voor de bediening van het scherm een loze leiding aangebracht.  Rolluiken worden nooit toegestaan!

Van welke materialen zijn de kozijnen ‎in de appartementen gemaakt?‎

De kozijnen en ramen aan de buitengevels zijn van kunststof. Aan de binnenzijde hebben ze een lichte neutrale kleur. U mag deze nooit schilderen of hierin boren of schroeven. De binnendeurkozijnen zijn van gelakt metaal, voorzien van afgelakte opdekdeuren in een lichte neutrale kleur. De voordeurkozijnen zijn van hout; afgelakt in een neutrale lichte kleur.

Hoe hoog zijn de kozijnen?

Alle kozijnen zijn verdieping-hoog met uitzondering van de kozijnen van slaapkamer 1 bij woningtype 2D (de kopgevels van gebouw B); deze hebben een borstwering onder het raam.

Zitten de stopcontacten hoog of laag op de muur?

De stopcontacten zitten laag op de muur m.u.v. de stopcontacten boven het aanrechtblad.

Inrichting appartement

Kan ik aan de hand van tekeningen ‎gordijnen of vloeren bestellen?‎

Wij adviseren met klem om dat niet via tekeningen te doen! In werkelijkheid kan de situatie afwijken. Tiwos is niet aansprakelijk voor afwijkingen. Voorafgaand aan de oplevering wordt een inmeet-dag georganiseerd. Dan heeft u de mogelijkheid om de werkelijke maten op te (laten) meten.

Welke eisen worden aan ‎vloerafwerkingen gesteld?‎

De vloer die u gaat leggen moet aan alle onderstaande voorwaarden/eisen voldoen:

– Er moet een geluid reducerende (onder)vloer van minimaal 10DB aangebracht worden.

– De vloer moet door de huurder zelf zonder noemenswaardige kosten te verwijderen zijn en het aanbrengen of verwijderen van de vloer mag de ondergrond (anhydriet/ of cementdekvloer) niet beschadigen.

Door aanwezigheid van vloerverwarming mag er niet in de vloer gespijkerd en/of geboord worden.

Door aanwezigheid van vloerverwarming moet u rekening houden met vloerafwerkingen die daarvoor geschikt zijn. Vraag advies hierover bij een deskundige leverancier

Welke vloer mag ik niet leggen?‎

Tegelvloer, grind- of gietvloeren en geverfde betonvloeren zijn niet toegestaan.

Komen er standaard plinten?

Nee, uw appartement wordt zonder plinten opgeleverd.

Kan ik mijn muren schilderen?

Uw muren worden behangklaar opgeleverd. Als u ze wilt schilderen kan het nodig zijn dat u de wanden, om een goed resultaat te krijgen, eerst voldoende glad moet maken (schuren of een ‘filmlaag’ aanbrengen). Tiwos adviseert om uw wanden te behangen. Doordat een nieuwbouwappartement het eerste jaar nog veel bouwvocht bevat kunnen er krimpscheurtjes ontstaan.

Techniek

Het appartement is aardgasloos. Hoe ‎wordt het dan verwarmd?‎

Uw appartement wordt aangesloten op stadswarmte van Ennatuurlijk

Hoe wordt mijn appartement verwarmd?

Uw appartement wordt geheel verwarmd via vloerverwarming. De badkamer kunt u bij-verwarmen met een elektrische radiator.

Kan ik de temperatuur per ruimte apart ‎regelen?‎

U kunt de temperatuur van de woonkamer/keuken, de slaapkamers en de badkamer apart regelen.

Verbruikt de elektrische radiator in de ‎badkamer veel stroom?‎

Ja, een elektrische verwarming verbruikt altijd veel stroom. De elektrische radiator is bedoeld om extra bij te verwarmen. Wij adviseren om deze radiator spaarzaam te gebruiken. De radiator is voorzien van een programmeerbare thermostaat.

Hoe wordt het appartement ‎geventileerd?‎

Het appartement wordt via plafondroosters geventileerd door een WTW-unit (Warmte Terug Win-unit).  De verse buitenlucht die in uw appartement wordt geblazen wordt voorverwarmd met de gebruikte warme lucht die uit uw appartement wordt gezogen. Daarnaast heeft elke verblijfsruimte (woonkamer en slaapkamers) ramen die u kunt openzetten.

Wat is de opstelplaats voor de WTW unit / mechanische ventilatie ?

De mechanische ventilatie hang aan de muur van de bergingsruimte in het appartement

Heeft het appartement ook standaard ‎een afzuigkap?

Nee, daar moet u zelf voor zorgen. U mag geen afzuigkap op het ventilatiesysteem aansluiten. Als u een afzuigkap ophangt moet dit een recirculatiekap zijn (met een koolstoffilter).

Heb ik onbeperkt warmwater?‎

Ja. Warm water wordt gemaakt via stadswarmte. U heeft dus ongelimiteerd warm water. Hoe meer warm water u gebruikt; des te hoger uw rekening voor stadswarmte.

Is er glasvezelaansluiting?‎

Ja; er wordt glasvezel aangelegd tot in uw meterkast. Nadat u een abonnement hebt afgesloten bij een provider wordt het signaal geactiveerd.

Komt er een videofoon?‎

Antwoord volgt.

Heeft mijn appartement zonnepanelen ‎en moet ik daarvoor betalen?‎

Ja, ieder appartement krijgt 5 zonnepanelen die direct aangesloten worden op uw meterkast. De kosten voor deze zonnepanelen zijn opgenomen in uw servicekosten.

Zit er standaard een aansluiting voor ‎elektrisch koken?‎

Ja, er zit standaard een 2x230V aansluiting met perilex wandcontactdoos in de kookhoek.

Is er een aansluiting voor een ‎wasdroger?

Er komt geen aparte aansluiting voor een wasdroger. Ter plaatse van de wasmachine opstelplaats zit wel een wisselschakelaar waar u zowel de wasmachine als de wasdroger op kunt aansluiten. Via de wisselschakelaar kunt u ze om beurten aanzetten.  Let op: condensafvoer van de wasdroger kan alleen via een bijhorende condensbak (die u zelf moet legen) of via de waterafvoer (riolering).

Waar zitten alle elektra aansluitingen?‎

Dat verschilt per type appartement. In nieuwbouwappartementen zitten ruim voldoende aansluitpunten voor elektra en kabelvoorzieningen (tv/internet/telefoon). Omdat iedereen zijn/haar appartement naar eigen inzicht inricht kan het zijn dat deze punten niet op de voor u ideale plek zitten. U kunt dan eenvoudig via een kabelgootje, holle plint of verlengkabel de bekabeling naar de door u gewenste plek brengen.

Toegankelijkheid

Is de toegang tot het gebouw en de ‎appartementen drempelvrij?‎

Het hele gebouw inclusief de appartementen is goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Waar mogelijk zijn geen drempels toegepast. Daar waar het technisch noodzakelijk is (bijvoorbeeld bij entree- ,voor- en balkon deuren) zijn de drempels zo laag mogelijk.

Zitten er drempels in de ‎appartementen?‎

Alleen de badkamerdeur en toiletdeur is voorzien van een lage drempel. De overige binnendeuren hebben geen drempels.

Waar plaats ik mijn scootmobiel?

In de scootmobielruimte op de begane grond bij de centrale entree. Het is niet toegestaan uw scootmobiel op een andere plaats neer te zetten. In de scootmobielruimte kunt u een vaste plek reserveren met een afsluitbaar laadpunt. Als u gebruik wilt maken van de scootmobielruimte kunt u dit bij Tiwos aangeven. U betaalt hiervoor een vast bedrag per maand. Deze plaats is dan voor u gereserveerd. Als de scootmobielruimte vol is, zal er een wachtlijst aangemaakt worden.

Welke deuren kunnen automatisch ‎worden geopend?‎

Alleen de route van de hoofdentree naar de scootmobielruimte wordt voorzien van automatische deuropeners.

Heeft iedereen een eigen berging?

Ja. Iedereen krijgt een afsluitbare berging. Welke berging u krijgt wordt bekendgemaakt bij de oplevering van uw appartement.

Zit er een stopcontact in de berging?

Nee, de berging heeft geen stopcontact. Er is alleen een schakelaar en lamp op een zwakstroominstallatie. De bergingen zijn aangesloten op de algemene stroomvoorziening en zijn niet gekoppeld aan de appartementen.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Het gebouw heeft geen parkeergarage. Op het openbaar terrein rond het gebouw legt de gemeente parkeerplaatsen aan. Dit zijn openbare parkeerplaatsen.

Komen er invalideparkeerplaatsen?‎

Als u een invalideparkeerplaats nodig heeft moet u deze bij de gemeente aanvragen.

Algemeen

Waar kan ik mijn afval weggooien?

De gemeente plaatst in de nabijheid van de appartementen 3 ondergrondse containers voor uw afval. 1x voor restafval, 1x voor PMD (plastic, metalen verpakkingen, drankkartons), 1x voor papier. U krijgt hiervoor toegang via een pasjessysteem dat de gemeente uitgeeft. Er komen dus geen containers in het gebouw zelf!

Voor al het overige afval verwijzen wij u naar de website van de gemeente

Hoe komt de binnentuin eruit te zien? En wie doet het onderhoud?

Meer informatie over de inrichting van de binnentuin volgt.

Het onderhoud van de binnentuin wordt verzorgd door een tuinbedrijf. De kosten hiervoor worden in de servicekosten opgenomen.

Door wie worden de algemene ruimten en lift schoongemaakt?

De algemene ruimten en liften worden door een schoonmaakbedrijf schoongemaakt. De kosten hiervoor zijn in de servicekosten opgenomen

Wie wast de ramen?

Algemene ruimten
Het wassen van de ramen van de algemenen ruimten worden verzorgd door een schoonmaakbedrijf. De kosten hiervoor zijn in de servicekosten opgenomen.

Appartementen
De ramen van uw appartement moet u zelf (laten) verzorgen. De ramen van de appartementen zijn redelijkerwijs vanuit de balkons, galerij/corridor en vanuit de binnenzijde wasbaar.

Is er een buurtbeheerder aanwezig?

Voor het appartement complex is een buurtbeheerder beschikbaar. Wie dat is, wat zijn/haar taken zijn en hoe u de buurtbeheerder kunt bereiken hoort u bij de oplevering van uw appartement.

Verhuizen

Kan ik tijdens het verhuizen de lift gebruiken?

Tijdens de verhuisperiode zal de lift beschermd worden.