In verband met de feestdagen is ons kantoor op maandag 20 mei 2024 gesloten

Wat kun je zelf doen

Besparende tips

Bespaar nú op je energierekening met de drie belangrijkste maatregelen:

1. Zet je thermostaat maximaal op 19 graden

Verwarm daarnaast alleen ruimtes waar je bent.

Zet de verwarming niet hoger dan 19 graden als je thuis bent. Met elke graad lager bespaar je energie en dus geld. En doe de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. Houd daarbij de deuren in huis dicht. Als je niet je hele huis verwarmt, bespaar je nog meer op je energierekening.

2. Zet ’s avonds de thermostaat op 15 graden

Ook als je niet thuis bent.

Zet de thermostaat aan het eind van de avond op 15 graden. Doe dat al een uur voordat je naar bed gaat. Laat de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen. Let op: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 of 18, anders duurt het opwarmen te lang.

3. Douche maximaal 5 minuten

80% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Bespaar energie en geld door niet langer dan 5 minuten per keer te douchen.

Er is nog meer dat je kunt doen om energie te besparen. Lees op de website ‘Zet ook de Knop om’ hoe je met kleine of grote investeringen je huis direct energiezuiniger kan maken.

En kijk ook eens op ‘Samen de Winter door‘ voor meer tips en handige filmpjes!

Tips in andere talen

Steffie legt HIER in de talen Engels, Turks, Arabisch, Pools en Bulgaars uit hoe je energie kunt besparen.

Energiebox – Energiebesparende tips in het Arabisch

Hulp bij besparen

Energiebox

De Energiebox is een cadeautje van de gemeente Tilburg en de drie Tilburgse woningcorporaties en bestaat uit een adviesgesprek met een energiecoach en een box met energiebesparende producten. Na afloop van het bezoek krijg je een overzicht met tips en de opbrengsten in de vorm van een adviesrapport. Dat alles helemaal gratis. Wil jij ook eenvoudig energie besparen met de Energiebox? Meld je dan aan op www.energiebox.org of bel: 013 – 3034186

Energievoucher

De gemeente Tilburg heeft huurders per post een gratis cadeaubon ter waarde van €86,50 gestuurd om in te wisselen voor energiebesparende producten. Helaas is deze actie voorbij, het is dus niet meer mogelijk deze cadeaubon in te leveren.

Blijf ventileren

Het voelt tegenstrijdig, maar juist om energie te besparen is het belangrijk om
je woning goed te ventileren. Een droge lucht warmt sneller op. Ook is het beter
voor je gezondheid en helpt het schimmel voorkomen. Bekijk hier de folder met tips over ventileren.

Prijsplafond voor energie

Een prijsplafond voor energie. Wat betekent dit eigenlijk?

In 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekent dat zij tot een bepaald gebruik niet meer betalen dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. Door dit prijsplafond krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening.

Het prijsplafond
Een prijsplafond is een maximale prijs die u betaalt voor uw stroom en gas. Dit plafond ligt een stuk lager dan de huidige marktprijzen. Tot een verbruik van 1.200 m3 gas, 2.900 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 37 gigajoule (GJ) stadsverwarming gelden in 2023 maximale tarieven. Deze tarieven zijn (inclusief belastingen):

  • € 0,40 per kWh elektriciteit;
  • € 1,45 per m3 gas;
  • € 47,38 per GJ stadswarmte.

De meeste huishoudens krijgen hierdoor korting op hun energierekening. De overheid betaalt deze korting. U hoeft niets te doen om deze korting te krijgen. Boven het ‘plafond’ van 1200 kuub betaalt u meer, namelijk het tarief wat uw energieleverancier rekent. Zo kunt u dus flink gecompenseerd worden voor de gestegen energierekening.

En hoe zit het met elektriciteit?
Elektriciteit mag straks niet meer duurder zijn dan 0,40 euro per kWh. Dat geldt tot 2900 kWh. Dat is wat een gemiddeld gezin ongeveer gebruikt in een jaar. Als je meer gebruikt, moet je veel meer gaan betalen.

In mijn contract staat een lager tarief
Is het tarief in het contract lager dan het tarief van het prijsplafond? Dan geldt voor het totale verbruik het tarief uit het contract. Niemand is dus duurder uit. Het prijsplafond geldt zowel voor variabele als vaste contracten.

De afrekening
Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023, maar veel huishoudens krijgen hun jaarlijkse energierekening in de loop van het jaar. Daarom is het maximale verbruik bij het prijsplafond (1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom) verdeeld in 2 delen. 1 deel vóór de jaarlijkse energierekening en 1 deel na de jaarlijkse energierekening.

In de winter wordt er meer energie gebruikt dan in de zomer. Daar is bij deze verdeling rekening mee gehouden.

Rekenvoorbeeld verdeling maximaal verbruik

Een huishouden krijgt op 13 april de jaarlijkse energierekening. Van 1 januari tot en met 12 april mag dit huishouden 610 m3 gas en 976 kWh stroom gebruiken tegen de maximale tarieven van het prijsplafond. Gebruiken zij meer? Dan betalen ze het tarief uit hun energiecontract.

Van 13 april tot en met 31 december mag dit huishouden nog 590 m3 gas en 1.924 kWh stroom gebruiken tegen de maximale tarieven van het prijsplafond. Het maakt niet uit hoe hoog hun verbruik was voordat zij op 13 april de jaarlijkse energierekening kregen. In totaal mogen zij door deze verdeling in 2023 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom gebruiken tegen het maximale tarief van het prijsplafond.

Besparen blijft belangrijk
De prijzen voor gas en elektriciteit zijn voor de meeste mensen nog altijd hoger dan ze waren. Het blijft dus belangrijk om energie te besparen. Hoeveel moet u nu besparen om onder het verbruiksplafond te blijven? Dit kunt u eenvoudig zelf berekenen. Bijvoorbeeld via de tool van Business Insider Nederland.

Bron: Portaal

Heb je meer vragen? Neem dan contact op met je eigen energieleverancier.

 

Steffie legt uit

Ik ben Steffie en ik leg moeilijke dingen op een makkelijke manier uit.